Strik Aeres Tech

Diploma's voor 90 leerlingen van Aeres Tech bedrijfsscholen

Date

‘Jullie zijn het beste wat we hebben. Wees trots!’ “Het is een unieke dag. We zijn op een unieke locatie en dit is een unieke diploma-uitreiking van een unieke opleiding”. Zo begon directeur Jenny van den Bovenkamp van PTC+ haar inleidende toespraak tot 90 jongens - ‘helaas nog steeds geen meisjes’ - die op donderdag 8 september tijdens de beurs Agro Techniek Holland hun mbo-diploma landbouwmechanisatie kregen uitgereikt.

Uniciteit is wat de bedrijfsopleidingen van PTC+ nu eenmaal kenmerkt. Want waar kun je zo goed en zoveel leren door te dóen? En waar maak je het mee dat werkgevers letterlijk zitten te wachten op de gediplomeerden? Zozeer zelfs dat ze zelf mee-investeren in de opleidingen, zo betoogde Jenny van den Bovenkamp.

De 90 leerlingen, hun ouders, broers, zussen en ook hun werkgevers, dromden samen bij het paviljoen van de brancheorganisatie Fedecom, dat door PTC+ voor deze gelegenheid werd gebruikt. De zon scheen uitbundig, volgens sommigen zelfs iets té. De ongewone septemberwarmte veroorzaakte grote drukte op de schaarse schaduwplekken en onderstreepte de feestelijke sfeer.

Ontvangst diploma-uitreiking
De 90 gediplomeerden studeerden af op de niveaus 2, 3 en 4 van de bedrijfsscholen van Case/Steyr, Claas, Same Deutz-Fahr, John Deere, JCB, New Holland en de ‘merkloze’ brancheorganisatie Fedecom. Kortom: vrijwel alle grote merken in de agrotechniek. Jenny van den Bovenkamp merkte in haar openingstoespraak de bescheidenheid van de gediplomeerden op. “Die bescheidenheid is nergens voor nodig. Ik heb me laten vertellen dat in een moderne trekker tegenwoordig 24 tot 30 computers verwerkt zijn om alle taken van de machine optimaal uit te voeren en op elkaar af te stemmen. Kom óp zeg: jullie zijn ware ICT-monteurs, jullie zijn het beste wat we hebben en dat mogen jullie uitstralen. Jullie zijn góed: Nederland zit op jullie te wachten.”

Peptalk
Na deze regelrechte peptalk van de directeur van PTC+ zag je zowaar hier en daar blosjes van trots op de wangen. Hoewel: dat kon ook van de warmte zijn. Vervolgens gingen de groepjes gediplomeerden met hun trainers naar de stands van hun merkdealers. Daar werden ze een voor een naar voren geroepen door hun trainer en kregen ze hun diploma, vaak in bijzijn van hun werkgever met wie ze een leer-werkovereenkomst hebben gesloten. Maar eerst was er nog een persoonlijk woordje, een ferme klap op de schouder, of een anekdote waarom soms hard, soms besmuikt werd gelachen. En dan was het grote moment daar: het diploma, en pen om de handtekening te zetten en het applaus van de zaal.

Vertrouwen
De feestelijke diploma-uitreiking tijdens de ATH onderstreepte het unieke van de expertisecentra van PTC+ waarin het bedrijfsleven steeds nadrukkelijker vertrouwen stelt. PTC+ zorgt ervoor dat de leerlingen op hoog niveau worden opgeleid, perfect aansluitend op de beroepspraktijk, in de sfeer en de kleuren van het merk waarvoor ze werken. De opleiding wordt mede geborgd door de samenwerking met het ROC Aventus, waardoor de leerlingen een diploma krijgen dat iedere toets kan doorstaan.

Na de diploma-uitreikingen in de dealerstands keerden de leerlingen en hun trainers terug bij de Fedecomstand. Daar klonk inmiddels feestelijke muziek en waren er hapjes en drankjes. PTC+ kon het niet nalaten om - net als voorgaande jaren - de meest unieke leerlingen apart in het zonnetje te zetten Wim Verburg uit Vlist van de Fedecom Academy, was de beste geslaagde op niveau 2, Rick Verwoert uit Afferden was de beste op niveau 3, en Barend van Dijk zorgde voor het uniekste unicum: nadat hij in eerdere jaren al de beste leerling was op niveau 2 en 3, sleepte hij die eer nu in de wacht bij niveau 4. Ze kregen alle drie een iPad uit handen van Jenny van den Bovenkamp.

Voor PTC+ waren de beursdagen van de ATH niet alleen uniek omdat 90 diploma’s werden uitgereikt. Het was voor het laatst dat PTC+ zichzelf grootschalig onder die oude naam presenteerde. Vanaf 1 oktober heet PTC+ Aeres Tech. Dat werd tijdens de ATH op verschillende manieren uitgedragen. Zo hielden trainers van PTC+ zogeheten ‘Tech Talks’: korte colleges over actuele onderwerpen in de landbouwmechanisatie. Hans Nieuwenhuis ging voor zijn publiek dieper in op efficiënt werkplaatsmanagement. Daar valt nog veel winst te halen: doeltreffendheid waarmee niet alleen de klant gebaat is, maar ook de eigen lmb-organisatie. Ansjeliek Coolbergen hield op vrijdag een Tech Talk over ‘softskills’ met de uitdagende vraag: ‘Bestaat uw bedrijf over tien jaar nog?’. Over de Techtalks is in het magazine POWER+ dat begin november verschijnt, veel meer te lezen.

Aftermovie en foto's
Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste ‘Tech’ evenementen en ontwikkelingen.