Opleidingscentrum GO

Aeres Tech sluit aan bij Europees opleidingsproject

Date

Technici met een niet-Nederlandse of migratieachtergrond die de Nederlandse taal (nog) niet machtig zijn, kunnen bij het Expertisecentrum Koudetechniek van Aeres Tech in hun eigen taal een opleiding beginnen in de koudetechniek.

Dat is het gevolg van het aansluiten van Aeres Tech bij het Europese samenwerkingsverband REAL Alternatives 4Life. In dit samenwerkingsverband werken opleiders, brancheorganisaties en werkgevers uit diverse Europese landen nauw samen om hun kennis over veilig werken met natuurlijke koudemiddelen in zoveel mogelijk talen toegankelijk te maken. Behalve verscheidene Europese talen zijn dat bijvoorbeeld ook het Arabisch en Turks.

Cursisten kunnen zich aanmelden bij Aeres Tech, waarna zij toegang krijgen tot het internationale blending learning programma van REAL Alternatives in hun eigen taal. Het programma bestaat uit negen modules met de mogelijkheid om die af te sluiten met een examen voor certificering.

REAL Alternatives draagt als ondertitel ‘blended learning for alternative refrigerants’. Deze alternatieve koudemiddelen zijn veelal de natuurlijke koudemiddelen als ammoniak, CO2 en koolwaterstoffen.
Maar ook synthetische middelen met een lage GWP (Global Warming Potential, ofwel aardopwarmingvermogen) vallen onder deze alternatieven. REAL Alternatives biedt een leerprogramma, ondersteund door een mix van interactieve e-learning, gedrukte trainingsgidsen en assessments die worden gebruikt door de opleidingscentra. Op dit moment worden de modules en het examen aangeboden in veertien talen.

Het internationale REAL Alternatives programma is een uitstekende opstap voor vakmensen met een migratieachtergrond die in de koudetechniek willen werken. Bij Aeres Tech is het bovendien mogelijk om aanvullend praktijktrainingen te volgen, ook zoveel mogelijk in de eigen taal. De negen Europese modules vormen een prima vooropleiding tot de gangbare ACK-opleiding natuurlijke koudemiddelen die Aeres Tech al langer in het programma heeft.

Door de nieuwe Europese F-gasverordening van 2014 wordt het gebruik van alternatieve koelmiddelen gestimuleerd. In samenwerking met de industrie wordt binnen dit project informatie verschaft over het veilig gebruiken van alternatieve koelmiddelen, zoals ammoniak, CO2 en brandbare koelmiddelen. Dit gebeurt via het REAL Alternatives Europe leerprogramma. Het programma wordt ondersteund door een mix van interactieve e-learning, gedrukte trainingsgidsen, tools en assessments die gebruikt kunnen worden door opleidingscentra.

REAL Alternatives 4 LIFE is ontwikkeld door een consortium van verenigingen en opleidingsinstellingen uit heel Europa en is medegefinancierd door de EU. Daarnaast wordt het gesteund door stakeholders uit de industrie. Leraren, fabrikanten en ontwerpers van installaties hebben bijgedragen aan de inhoud. Het oorspronkelijke programma werd voorbereid door een consortium gedurende twee jaar (september 2013 tot september 2015). De gratis meertalige leermaterialen werden gelanceerd in 2015 en zijn nu beschikbaar voor zelfstudie of kunnen gebruikt worden als lesmateriaal voor opleidingscentra.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roelof Robbertsen via mail r.robbertsen@aeres.nl of 06 53 71 61 75.