Header Dinand

Brons voor landbouwmechanisatie-talent Dinand Hekman bij EuroSkills in Boedapest

Date

De Nederlands kampioen monteur mobiele werktuigen Dinand Hekman (Den Ham) heeft brons in de wacht gesleept tijdens EuroSkills 2018 in Boedapest. De 25-jarige vakman van Timmerman BV in Witharen en student van Aventus in Apeldoorn was met 717 punten een van de beste scorende Nederlandse deelnemers aan het EK voor beroepen.

“Ik had eigenlijk verwacht dat ik nét naast het podium zou belanden,”, zei Dinand direct na de slotceremonie. “Dus dit is een geweldig resultaat, echt top. Hier heb je al die uren voor getraind. Dan is het heel gaaf als je naar het podium mag komen bij de prijsuitreiking. Heel Team Nederland vierde het ook mee. Een enorme ontlading na een geweldige week. Dit maak je echt maar één keer mee.”

Heavy Vehicle Technology

Dinand streed in Boedapest tegen elf andere jonge talenten uit heel Europa. In drie dagen werkten ze aan opdrachten met onder meer hydrauliek, motoren, elektronica, transmissie, thermodynamica en luchtremmen. “Het wedstrijdvak heeft een verandering ondergaan, van Agricultural Mechanic naar Heavy Vehicle Technology. Vanaf dit jaar hebben we dus ook een breder aanbod van machines waaraan de deelnemers sleutelen”, zegt chief expert Paul Dijkstra (Fedecom). “Daarmee sluit deze wedstrijd ook goed aan bij de mobiele werktuigenopleiding in Nederland.”

Op weg naar Boedapest kreeg Dinand onder meer drie maanden training bij John Deere-dealer Groenoord, JCB Nederland en Fluke Nederland. Naast vele uren zelfstudie kreeg Dinand begin september ook nog een afsluitende training voor live-publiek op AgroTechniek Holland in Biddinghuizen.

Dinands ‘road to Budapest’ wordt mede mogelijk gemaakt door ROC Aventus, Fedecom, Timmerman BV en WorldSkills Netherlands. Het wedstrijdvak Heavy Vehicle Technology wordt ondersteund door Climmar, het Europese samenwerkingsverband van brancheverenigingen in de landbouwtechniek.

Over EuroSkills

EuroSkills is het grootste beroepenevenement van Europa. Tien jaar na de eerste editie van Rotterdam streden in Boedapest meer dan 500 deelnemers uit 28 bij WorldSkills Europe aangesloten landen in 37 beroepen voor een plek op het erepodium. Nederland deed mee in 27 vakrichtingen, waaronder stukadoor, bloembinder, meubelmaker, lasser, CAD-tekenaar en verpleegkunde. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainden en begeleidden de deelnemers de afgelopen maanden. EuroSkills trok ruim 70.000 bezoekers.

Kijk voor meer info en alle uitslagen op www.teamnederland.com.