Dringend examinatoren nodig in de techniek

Date

Fedecom Academy zoekt dringend bevlogen technische vakmensen die als examinator een bijdrage willen leveren aan het opleiden van jonge monteurs. “Het is onze ambitie om het niveau van kennis en vaardigheden van nieuwe monteurs over de gehele breedte te verbeteren. Daar hoort ook bij dat we de nieuwe aanwas onafhankelijk en objectief beoordelen tijdens hun praktijkexamens”, zegt examencoördinator Carla Alfrink van Fedecom Academy.

Er is in Nederland niet alleen een tekort aan monteurs in de mobiele techniek en landbouwmechanisatie, maar ook een tekort aan examinatoren.“De functie van examinator is bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld werkplaatschefs of leidinggevende monteurs met passie voor hun vak”. Speciaal voor hen organiseert Fedecom Academy dan ook in januari weer tweedaagse trainingen ‘kwalificerend beoordelen’. Na die twee dagen sluiten de deelnemers de training af met het behalen van het Kenteq-certificaat ‘Gekwalificeerd praktijkbeoordelaar’.

Het past in het streven van Fedecom Academy om praktijkexamens zoveel mogelijk centraal in Ede te laten plaatsvinden. Bij Aeres Tech in Ede is het mogelijk praktijkexamens op goed niveau aan te bieden, zodat examens van gelijkwaardig niveau zijn en objectief worden beoordeeld.Alfrink: “Fedecom wil het niveau van vaardigheden en kennis bij bedrijven omhoog brengen, dat is in het belang van het bedrijfsleven.”

Vandaar de oproep aan monteurs en werkplaatschefs om zich beschikbaar te stellen als examinator. Werkplaatschef Hielke van der Veen van landbouwmechanisatiebedrijf Bakker in Ulrum weet niet beter: “Ik ben al 20 jaar examinator. “Ik heb nu eenmaal een passie voor de techniek.Als examinator draag ik mijn steentje bij om die passie over te brengen op nieuwe generaties. Het afnemen van een examen is in de loop der jaren wel wat omvangrijker geworden, want leerlingen moeten op heel veel verschillende aspecten worden beoordeeld. Het is fantastisch om te zien als een leerling het goed doet. Minder leuk is het als je ‘slecht nieuws’ moet brengen en dat die leerling dus nog een keer moet terugkomen.”

Ook Jan Lenes - inmiddels gepensioneerd - beleeft plezier aan het examineren:“Ik dacht altijd dat het niet te combineren was met het dagelijks werk. Maar het zijn telkens maar twee dagen dat je afwezig bent. Afhankelijk van je werksituatie kun je zelf vrije dagen nemen of gedetacheerd worden door je bedrijf. Fedecom Academy stelt een onkostenvergoeding beschikbaar.”

Half januari 2019 beginnen twee tweedaagse cursussen die opleiden tot ‘kwalificerend beoordelaar’. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze zeker drie tot vijf jaar werkervaring hebben. In twee cursusdagen leren de deelnemers kennis, vaardigheden en gedrag van leerlingen onafhankelijk te beoordelen. Voor deelnemers die na hun kwalificering daadwerkelijk twee keer twee dagen inzetbaar zijn als examinator is de cursus ter waarde van 750 euro gratis.

Meer informatie?

Neem voor meer informatie contact op met Carla Alfrink via alfrink@fedecomacademy.nl. Of meld je direct aan voor de training!