Dat veiligheid een onderwerp is waar de sector zeer zorgvuldig mee om wil springen, blijkt uit de hoge opkomst voor het deelnemen aan deze workshop. Aeres Tech rekenende op ongeveer 30 deelnemers maar uiteindelijk waren dit er een kleine 40! Het geeft ook aan dat er veel onzekerheid over dit onderwerp in de branche bestaat: wat zijn maximale afmetingen, massa’s, snelheden, asbelastingen, remeisen en belading. Vooral op het gebied van remeisen zijn er veel aanvullende, Europese eisen geformuleerd. Een essentieel onderdeel dat direct te maken heeft met de veiligheid op de weg en dus onderhevig is aan behoorlijke strenge eisen. Daar komt nog eens bij dat de voorschriften in Nederland niet precies dezelfde zijn als in de Europese wetgeving is vastgelegd. Best lastig om alle informatie op een juiste manier te interpreteren en toe te passen.
62 punten APK
Voertuigcategorieën T, C, R, en S moeten worden goedgekeurd voor toelating tot het verkeer op de weg. Maar voor de categorieën T en C is ook een EU-keuring, ofwel typegoedkeuring, vanaf 1 januari verplicht. Zo’n nieuwe wetgeving kost altijd geld. Soms lopen kosten en aanpassingen op tot duizenden euro’s per voertuig. De punten waarop gekeurd wordt tijdens de APK vertonen ook al een stijgende lijn; waren er in 2003 nog maar 36 punten, inmiddels worden voertuigen al op 62 punten gecheckt! Veiligheid voor alles dus!
Nationale- en Europese richtlijnen landbouwvoertuigen
Voor bedrijven is het belangrijk te weten dat vanaf een bepaalde categorie een typegoedkeuring verplicht is. Belangrijk gegeven is dat een voertuig moet voldoen aan nationale eisen én aan Europese richtlijnen. Via de website Wetten.overheid.nl, ‘regeling motorvoertuigen’, is het mogelijk meer te weten te komen over de nieuwe wettelijke voorschriften. In hoofdstuk 5 staat de relevante informatie met betrekking tot landbouwvoertuigen.
Verdien je plek op de weg!
Een dwingend advies van de Tjerk Miedema is: “Landbouwmachines zijn groot en sterk maar zij moeten hun plek op de weg verdienen, niét afdwingen. Veiligheid voor alles!” Zo benadrukt Tjerk nog een keer: “Zorg ervoor dat alles volgens voorschriften verloopt en dat je bijvoorbeeld je klant goed instrueert, veiligheidsstickers aanbrengt en het duidelijk is waar de handleiding is. Het is je plicht een klant goed te informeren. Alles draait om verantwoordelijkheid nemen en anderen hierop te wijzen!”
Met al deze adviezen in het achterhoofd werd de rest van de workshop doorgebracht in drie kleine groepen. In de werkplaats stonden verschillende voertuigen opgesteld om een deel van de zojuist gegeven theorie, in kleiner verband, met praktijkopstellingen te laten zien. Even ontspannen na een behoorlijk pittige en technische presentatie. Maar, wel met handvaten naar veilige kilometers en tevreden klanten. Tjerk: bedankt voor je waardevolle presentatie!
Nog enkele plekken beschikbaar
Er zijn nog enkele plekken beschikbaar op 6 en 12 juni. Meld je vandaag nog aan.
Data en locaties
Regio Noord Nederland 6 juni (18.00-21.00) Friesland college, Saturnus 7, Heereveen
Regio Zuid Nederland 12 juni (18.00-21.00) Helicon Boxtel, Schouwrooij 2, Boxtel