Skills The Finals het grootste beroepen event van Nederland

Date

Van 15 tot en met 17 maart wordt het grootste beroepen-event van Nederland gehouden in Overijssel. In 10 vmbo- en 59 mbo-finales strijden 650 talentvolle mbo-studenten en 350 vmbo-leerlingen op het NK vakwedstrijden voor de titel 'beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw of vakteam 2018'. Van automonteurs tot ICT-beheerders, verpleegkundigen en schoonheidsspecialisten. Daarmee is Skills The Finals belangrijk als talenten kweekvijver voor de arbeidsmarkt. Vooral in die sectoren waar veel tekorten zijn. De 350 vmbo'ers hebben op 15 maart hun finales. De mbo'ers zijn drie dagen in competitie. Voor bezoekers is er een loopbaanoriĆ«ntatie-programma met studie- en arbeidsmarktinformatie, workshops en ruim 30 doe-activiteiten. Skills The Finals vindt plaats in de IJsselhallen in Zwolle en op leslocaties van het Deltion College, Groene Welle en ROC van Twente in Overijssel. De organisatie van deze nationale kampioenschappen voor beroepen is in handen van WorldSkills Netherlands.

De afgelopen maanden deden ruim 10.000 mbo'ers bij Skills Heroes en bijna 10.000 vmbo'ers bij Skills Talents mee aan vakwedstrijden in verschillende richtingen. Uiteindelijk kwalificeerden zo'n 350 vmbo-talenten en ruim 650 mbo-talenten zich voor de nationale finales. De finales in Overijssel zijn voor vmbo-talenten een dag en voor mbo-talenten drie dagen. Ze voeren opdrachten uit in hun vakgebied die worden beoordeeld door experts uit onderwijs en het bedrijfsleven. Daarmee laten ze zien dat ze klaar zijn voor de arbeidsmarkt. Mbo-kampioenen maken tevens kans op deelname aan EuroSkills 2018, de EK voor beroepen. Dit EK wordt eind september in Budapest gehouden.

WorldSkills Netherlands

WorldSkills Netherlands ontwikkelt en organiseert Skills Heroes vakwedstrijden voor mbo en Skills Talents vakwedstrijden voor leerlingen uit het vmbo om het vakmanschap en beroepsonderwijs te promoten. Hiervoor werkt ze samen met partners uit onderwijs en bedrijfsleven. WorldSkills Netherlands begeleidt ook Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen.
Partners van Skills The Finals: Deltion College, Groene Welle, ROC van Twente, Fonds 21, Provincie Overijssel, Techniekpact, ministeries OCW en EZ, Expertisecentrum LOB vmbo-mbo, Dit is mbo.

Fedecom zet vakmanschap in het zonnetje

Een voorbeeld van een succesvolle samenwerking tussen het beroepsonderwijs en Fedecom, is World Skills Netherlands. Dit is een initiatief waarbij beide partijen jonge vakmensen ondersteunen en aanmoedigen te excelleren in hun vak. Worldskills Netherlands organiseert vakwedstrijden waardoor het onderwijs en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten. En dat alles in een prettige competitievorm die vakmanschap in het zonnetje zet. Fedecom is met ingang van dit jaar branchepartner van WorldSkills Netherlands.

Beste monteur Mobiele werktuigen van Nederland

Beste monteur Mobiele werktuigen van Nederland. Via de ‘Fedecom Skills’ –selectierondes in het Expertisecentrum Mobiele Techniek van Aeres Tech in Ede zijn vijf finalisten gekozen. De supermonteurs, met een lopende praktijkovereenkomst bij een ROC die is aangesloten bij Skills Netherlands, gaan straks in maart strijden om de landelijke titel ‘Skills-Heroes’. De winnaar van deze vakwedstrijd gaat vervolgens naar de ‘Euro-Skills’ in Boedapest. Hoe trots mag je dan zijn op je vakkennis?

Wie gaan er naar de finalewedstrijden Skills-Heroes van 15-17 maart in de IJsselhallen?

Daan Stegeman, werkt bij LMB Veldman en studeert bij Aventus;

Dinand Hekman, werkt bij LMB Timmerman en studeert bij Aventus;

Willem Verstappen, Loopt stage bij Loonbedrijf Ploegmakkers en studeert bij Helicon;

Mike van den Berg, werkt bij Vermaire Breezand en studeert bij Clusius College;

Jitse Nicolay, werkt bij Mollema Stiens en studeert bij Friesland college.