Aeres Tech Mecha Talentenklas

Talentenklas Aeres Tech sleept de trekkers er doorheen

Date

De acht leerlingen van de vorige week gestarte technische Talentenklas van Aeres Tech in Ede, ontfermen zich het komende seizoen over een van de sleepwagens die wordt gebruikt bij nationale Tractor Pulling wedstrijden. Daarmee krijgen ze een belangrijke rol tijdens de evenementen van de NTTO, de Nederlandse Truck en Tractor Pulling Organisatie. “De sleepwagen is de sleutel voor elke succesvol verlopen wedstrijd”, zegt Marcel Hoornsman, voorzitter van de NTTO.

Het Expertisecentrum Mobiele Techniek van Aeres Tech in Ede is deze week begonnen met een uniek opleidingsconcept: een Talentenklas van 16-jarige mbo’ers die in drie jaar tijd in dienstverband bij Aeres worden opgeleid tot monteur mobiele werktuigen. Tijdens hun opleiding worden ze onder andere gedetacheerd bij de klanten van hun werkgever en assisteren ze trainers van Aeres Tech tijdens (inter)nationale technische trainingen. De zorg voor de NTTO-sleepwagen is hun technische jaarproject, waarbij ze naast technische vaardigheden ook communicatieve, sociale en commerciële vaardigheden ontwikkelen.

Tractorpulling

“Het gaat om een kleinere sleepwagen, die we vooral gebruiken voor de kleinere categorieën trekkers. Er is een team van mensen nodig om zo’n ding in de running te houden. Voor ons is dit de manier om jonge mensen aan onze technische sport te binden.”

Hoornsman zegt dat de NTTO als organisatie beschikt over veel kennis en databases met technische informatie, waaruit de leerlingen van Aeres veel kunnen leren. “We willen jonge mensen voor onze sport interesseren. Dat wordt moeilijker omdat agrarische techniek al lang niet meer van vader op zoon wordt doorgegeven. Daarom willen we ook jongeren zonder agrarische achtergrond interesseren. Dat lukt al vanuit de Aeres Hogeschool in Dronten, waar studenten enthousiast bij Tractor Pulling betrokken zijn.”

De sleepwagen bestaat uit ‘levende techniek’, zegt Hoornsman. Het instellen van de sleepwagen bepaalt of de deelnemers tijdens de wedstrijd een mooie lange run kunnen laten zien en of de wedstrijd eerlijk kan verlopen. Dat heeft alles te maken met kennis over de trekkers, de bodemgesteldheid en het precieze moment om het volle gewicht van de sleepwagen in te zetten. “Het vraagt inzicht in techniek, motorvermogen en timing”, zegt Hoornsman.

Tractorpulling

Leerlingen en trainers van de bedrijfsscholen van Aeres Tech waren in het verleden al actief bij Tractor Pulling teams die aan NTTO-wedstrijden meededen. “Voor ons is dit een manier om onze leerlingen veel praktische kennis mee te geven. Het is goed voor de motivatie, ze ervaren het resultaat van hun werk en ze leren goed samen te werken met elkaar en met anderen”, zegt opleidingscoördinator Jeroen Ekkelenkamp.

Mededeling voor de pers

Aeres Tech en de NTTO presenteren hun samenwerking tijdens de tweejaarlijkse landbouwbeurs ATH in Biddinghuizen van woensdag 12 tot en met zaterdag 15 september. Daar zijn ook de leerlingen van de Talentenklas aanwezig voor een ontmoeting met de pers. Verdere info: Aeres Tech: Jaap Wouda 06-20014274; NTTO: Marcel Hoornsman: 06-28116651