Aeres Tech beroepsopleidingen

Unieke talentenklas bij Aeres Tech

Date

Aeres Tech begint in september 2018 met een totaal nieuw opleidingsconcept: een eigen talentenklas voor vmbo-verlaters. Daarvoor worden in het voorjaar en de zomer jonge technische talenten geselecteerd, met wie een studie- en arbeidsovereenkomst wordt gesloten. Aeres Tech hoopt met dit initiatief de belangstelling voor technische beroepen aan te wakkeren en daarnaast als detacheerder een antwoord te vinden op de personeelstekorten.

TIM MECHA TALENT I Innovatief leerconcept in de mobiele techniek

De leerlingen en Aeres Tech sluiten een arbeids- én een studieovereenkomst. In de drie jaar van het dienstverband krijgen de leerlingen een opleiding op mbo-3 niveau, aangevuld met een heleboel extra’s, zoals bijvoorbeeld de opleiding voor een deel van het auto- en trekkerrijbewijs. Tussendoor wordt ook gewerkt: ze worden gedetacheerd bij bedrijven binnen de mobiele techniek en werken zowel in het binnen- als buitenland of als onderwijsassistenten van de trainers van Aeres Tech.

“Dit klinkt misschien als een droombaan. En om eerlijk te zijn: dat is het ook”, zegt BBL-coördinator Jeroen Ekkelenkamp van Aeres Tech. “Als opleider hebben wij innovatie hoog in het vaandel staan. We zien knelpunten: enerzijds zijn jonge mensen moeilijk te interesseren voor technische beroepen; anderzijds schreeuwen bedrijven om goede vakmensen. Als Aeres Tech hebben we die knelpunten met elkaar samengebracht om bij te dragen aan de oplossing: onze talentenklas.”

‘Dit klinkt natuurlijk als een droomopleiding’

Aeres Tech mikt met de opleiding op jonge vmbo-scholieren die (minimaal) hun vmbo-kader hebben behaald. “Dan praat je dus over jongens - ook meisjes zijn welkom - vanaf 16 jaar. We gaan natuurlijk van tevoren goed in gesprek met elkaar en ook met de ouders. De keuze voor de talentenklas is een belangrijke beslissing, maar ook eentje die enorme kansen biedt”, zegt Ekkelenkamp. Ekkelenkamp licht wel een tipje van de sluier op. De talentenklas zal acht tot tien leerlingen groot zijn. De leerlingen krijgen een bij hun leeftijd passend salaris. De kosten van de opleiding zijn voor rekening van Aeres Tech. Die opleiding is gestoeld op het ‘dna’ van Aeres Tech: learning by doing. De weken dat de leerlingen in Ede bij Aeres Tech zijn, logeren ze intern. Naarmate ze hun praktische en theoretische vaardigheden ontwikkelen, worden ze gedetacheerd bij bedrijven binnen de mobiele techniek om zich in alle opzichten te vormen in hun beroepspraktijk.

“Daarnaast zullen ze ook bij Aeres Tech aan het werk gaan, als TOA, Technisch Onderwijs Assistent. Ze worden dan gekoppeld aan een trainer van Aeres Tech die in Ede of op locatie in binnen- en buitenland trainingen verzorgt”, vertelt Ekkelenkamp. De talentenklas krijgt een projectopdracht. Die bestaat uit het zelf opzetten van een tractorpullingteam. Het opzetten van zo’n team leidt tot het ontwikkelen van zowel technische, organisatorische als commerciële vaardigheden, vindt Ekkelenkamp. “De opdracht is een trekker te bemachtigen, contacten met sponsors te leggen en uiteindelijk mee te doen aan wedstrijden. En het is de bedoeling van het tractorpullingteam het project na een jaar door te geven aan hun opvolgers. Aeres Tech wil elk jaar in september starten met een nieuwe talentenklas: een kweekvijver voor de sector van de mobiele techniek waarvan de leerlingen op termijn uitstromen in alle richtingen van het vak van topmonteur tot developer of trainer bij dealerbedrijven of importeurs in binnen- of buitenland.

Detachering bij bedrijven

Door de grote vraag aan technisch personeel worden deelnemers van de talentenklas onder begeleiding van specialisten gedetacheerd bij bedrijven. De talenten kunnen ondersteunen bij modificaties, reparaties en software updates, maar bijvoorbeeld ook bij het bedrijfsklaar maken en inregelen van nieuwe machines. Als bedrijven bepaalde specialistische kennis niet in huis hebben dan kunnen zij deze halen bij Aeres Tech. Denk hierbij aan uitdagingen op het gebied van diagnose, GPS, ISOBUS en elektronica. In de drukke periode is er vaak in veel werkplaatsen geen ruimte voor machines en materiaal. Aeres Tech heeft in Ede speciaal een werkplaats ingericht met alle nodige equipment. In de werkplaats in Ede kunnen de talenten, onder auspiciën van onze tóp trainers, alle voorkomende technische werkzaamheden aan machines uitvoeren. Op deze manier wil Aeres Tech haar klanten ‘ontzorgen’ en een verlengstuk zijn van alle dealerbedrijven.

Helpdesk

Voor bedrijven die echt hoge nood hebben is er een speciale helpdesk ingericht. Zijn er reparaties die niet kunnen wachten? Of zijn er terugkomende storingen waar het bedrijf de vinger niet op kan leggen? Dan kan er contact worden opgenomen met de helpdesk van Aeres Tech. De helpdesk inventariseert de vraag en komt indien nodig langs bij het bedrijf om een juiste diagnose te stellen. De helpdesk wordt bemand door de tóp trainers van Aeres Tech die specifiek merk getraind zijn. Met de helpdesk hoopt Aeres Tech extra service te kunnen verlenen en zo haar klanten te ontzorgen.