Header Dinand

Branche: zet in op zelf opleiden

Date

Opleiden is de enige manier om een groeiende organisatie en branche aan gekwalificeerd personeel te helpen.  Als er één bedrijf is waar ze dit begrepen hebben en er actief mee doende zijn, is het LMB- Timmerman. Een bedrijf in landbouwmechanisatie en grondverzet, met vijf vestigingen in Overijssel, Gelderland en Flevoland. Groeien kan alleen als je zorgt voor de voortdurende uitbreiding van nieuw, goed opgeleid personeel. Het beste bewijs hiervan? Medewerker Dinand Hekman heeft vorige maand de Skills beroepenwedstrijd in Zwolle gewonnen! 

Praktijkbegeleider Rick Krabbenbos en branche-opleidingsadviseur Tom Hövels van Fedecom Academy hebben Dinand in de afgelopen zes schooljaren begeleid. Tom heeft namens Fedecom Academy het hele team van de vestiging Hardenberg, vanwege Dinands prestatie, verrast met een mooie slagroomtaart. Deze leerling heeft terecht de titel ‘beste monteur mobiele werktuigen van Nederland’ in de wacht gesleept: gefeliciteerd Dinand!

Dinand skill heroes
Dinand Hekman tijdens de Skill Heroes wedstrijd.

Het viel Tom al langer op: dit bedrijf heeft het opleiden van technici in de vingers. Hier zijn ze voortdurend bezig om leerlingen in één van de vestigingen een plekje te geven. Uiteraard om het eigen personeelsbestand op peil te houden maar ook nu en dan is er de bereidheid de hand te reiken naar jongelui die een stageplek zoeken zonder dat Timmerman meteen een baan te bieden heeft. “Je mag ook best iets in het algemeen belang van de branche doen. Als we iemand een stageplek aanbieden, dan moet een stage ook iets voorstellen, dat het ook echt een kwaliteitsstage is waar iemand wat aan heeft,” zo vindt directeur Jan Hepping.

Zonder zelf opleiden tekort aan gekwalificeerd personeel

Volgens Jan is het van levensbelang om voldoende aanwas te hebben van jonge technici. “Als we niet hadden opgeleid, hadden we binnen ons bedrijf nu al een probleem gehad. Er gaan mensen met pensioen, er zijn doorstromers en het werven van geschoold personeel is heel moeilijk op dit moment. Dus zetten we in op zelf opleiden. En dat loont,” licht Jan toe.

Opleiden vraagt ook inzet van het personeel in de werkplaats. Rick is werkzaam in de werkplaats van de vestiging in Hardenberg. “Voor mij zijn jongeren de toekomst van een bedrijf. De hoeveelheid werk groeit en we denken straks meer goed opgeleide monteurs nodig te hebben. Meestal begeleid ik één of twee leerlingen maar soms zijn het er ook wel vier! Je pikt de goede eruit en draagt eraan bij dat de monteurs straks op een hoog niveau binnen het bedrijf kunnen functioneren. Het kost tijd en energie maar ik vind het leuk om te doen,” sluit Rick enthousiast af.

Tom komt al sinds 2001 bij Timmerman over de vloer. “Ik heb het bedrijf door de jaren heen zien groeien. Zij zijn wat mij betreft het schoolvoorbeeld van een leerbedrijf. Wanneer iedereen zo met leerlingen omgaat, dan beschikken we altijd over voldoende kwalitatief, goede monteurs in de branche,” meent Tom.