Het blijft allemaal in de familie

Date

Ze hebben twee jongens ‘in de leer’, vertellen Peter Bremer en Petra Tolhoek, de eigenaren van het landbouwmechanisatiebedrijf Tolhoek Dronten. Twee leerling-monteurs, eentje op niveau 3 en eentje op niveau 4. Ze bezoeken allebei de bedrijfsschool van Aeres Tech, “want ze geven daar zulke mooi praktijkonderwijs en dat geeft ze een mooie toekomst”, zegt Petra. De leerlingen draaien bij Peter en Petra moeiteloos mee in het bedrijf en eigenlijk ook in het gezin: want behalve Peter en Petra, kennen ook hun kinderen Michelle (17), Arjan (16) en Leonie (14) al naadloos de weg in het bedrijf

Leerbedrijf Tolhoek in Dronten:

Petra vertelt dat het voor sommige klanten nog steeds een vreemde gewaarwording kan zijn als ze door een vrouw te woord worden gestaan. Immers, ze steekt ook zelf de handen uit de mouwen, helpt soms met sleutelen in de werkplaats en in het magazijn pakt ze bij wijze van spreken met de ogen dicht wat ze nodig heeft. “Er was een klant die vragen had over koelwater onder trekker. Hij vertrouwde het niet. Ook niet toen ik hem zei dat dat alleen maar condens was van de airco. Weet wat hij vroeg? ‘Laat Peter me even bellen?’ Haha, van Peter kreeg die klant natuurlijk hetzelfde antwoord.”

Veehouderij

Peter is afkomstig van een veehouderij, het boerenbedrijf van zijn ouders in Biddinghuizen. Maar met beesten had hij niet veel, machines veroverden wel zijn hart: sleutelen aan brommers en auto’s, en als jochie van tien jaar op de trekker van zijn vader door de polder rijden. Logisch dat hij zich later als mbo’er bekwaamde in de landbouwtechniek. De jeugd van Petra speelde zich meer af in het landbouwmechanisatiebedrijf dat haar ouders opbouwden in Zeewolde, een nieuwe stad die in die jaren volop in ontwikkeling was. Haar ouders zijn nog steeds actief in dat bedrijf, al staat het tegenwoordig onder leiding van haar broer John en diens vrouw Catharina.

Voor Petra en Peter was het een diepe wens om een eigen bedrijf in de techniek te beginnen, maar dat was in de jaren negentig nog niet zo eenvoudig. “Er waren geen merken beschikbaar, ze waren allemaal vergeven, om het zo te zeggen”, vertelt Petra. Uiteindelijk besloten ze een eigen bandenhandel en bergingsbedrijf te starten, hadden zelfs al een optie genomen op een stuk grond op een bedrijventerrein in Zeewolde. “Maar toen kwam er een buitenkans: Case IH zocht met spoed een dealer als gevolg van een faillissement. Binnen een dag moesten we beslissen.”

Dealerbedrijf

Het resultaat was dat ze op 1 juli 1997 in Dronten als dealer aan de slag gingen als Tolhoek Dronten, met grondbewerking, veldspuiten, zaaimachines: het hele werkpakket van Case IH. Merken als Kverneland en BECO kwamen daar nog bij. In december betrokken ze hun huidige locatie en dat vierden ze met een open huis. “We hebben voor de naam Tolhoek gekozen omdat die door de bedrijfsactiviteiten in Zeewolde in de hele polder al bekend was, al voerde mijn vader Deutz als merk. We hebben de bedrijven wel gesplitst: we willen voorkomen dat bij eventuele moeilijkheden het ene gezinsbedrijf het andere meesleurt. We zijn echter ook geen concurrenten: we helpen elkaar”, legt Petra uit.

Het bedrijf van Peter en Petra heeft stormen overleefd, zoals de overnamegolf van grote merken even na de start van hun onderneming. Peter: “Case NH en Steyr gingen samen en ging over naar een ander dealerbedrijf. Het zweet brak ons uit, dat mag je wel weten. Uiteindelijk zijn we de concurrentie aangegaan met Deutz, het merk dat ook mijn schoonvader al voerde. Alles was in transitie, het was een spannende tijd, ook voor onze klanten niet gemakkelijk. Uiteindelijk hebben we overleefd, en nog goed ook. Sinds vorig jaar hebben we ook Kubota als merk erbij en Kverneland hadden we al langer. Dat bleek nodig omdat Deutz de hooibouw heeft afgestoten”. “Gelukkig hebben we ervaren dat onze klanten niet alleen maar merkvast zijn, maar óók trouw aan hun dealer. Dat maakt ons tegenwoordig iets minder angstig voor merkwisselingen, zoals in de afgelopen zomer ook weer gebeurde: we kregen onverwacht te horen dat we geen dealer meer konden zijn van BECO, waarna we in Veenhuis kippers een nieuwe partner hebben gevonden. Gelukkig blijkt dat we kunnen vertrouwen op onze eigen vakkennis en onze relatie met onze klanten.”

Hele gezin

En daarin doet het hele gezin mee, zo blijkt ook tijdens het interview. “Daar zijn we trots op”, zegt Petra. Dochter Michelle doet een opleiding management en administratie en bemoeit zich actief met de administratie van het bedrijf. Arjan volgt een technische opleiding. Dochter Leonie gaat nog naar de middelbare school. “Maar of het nu gaat om een hydrauliekslang of iets met een ketting van een oogstmachine: de techniek heeft nauwelijks geheimen voor het gezin. Peter: “We zien het niet alleen maar als werk, het is ook een hobby. We willen onze klanten goed helpen en dat betekent dat je altijd probeert klaar te staan, zonder dat voor elk kwartiertje een factuur de deur uit hoeft.”