Studio Aeres Tech - moterblok

Aeres Tech bouwt virtuele onderwijsstudio

Date

Aeres Tech in Ede bouwt in de komende winter de grootste en best toegeruste virtuele onderwijsstudio van Nederland. Het is de bedoeling dat de acht meter hoge en ruim 160 vierkante meter grote studio in de loop van het komende voorjaar operationeel is in het trainingscomplex van Aeres Tech aan de Zandlaan. “Met deze stap laten we zien dat we veel vertrouwen hebben in de ontwikkeling van online onderwijstoepassingen, ook voor praktijkonderwijs”, zegt manager marketing en communicatie Jaap Wouda.

Studio Aeres Tech - moterblok
Studio Aeres Tech
Studio Aeres Tech

‘Thuis achter je computer een trekker demonteren’

In de nieuwe studio is het mogelijk om een trekker of desnoods een grote maaidorsers in zijn geheel naar binnen te rijden voor online onderwijsdoeleinden. De studio is volgehangen met verlichting, camera’s en microfoons. Trainingen kunnen desgewenst ‘live’ worden uitgezonden en/of opgenomen om op een ander moment te worden bekeken, waar dan ook ter wereld.

“Met deze studio geven we ruimte aan de nieuwe onderwijstechnieken van de toekomst. Want we willen niet alleen nu, maar ook volgend jaar en daarna het allerbeste onderwijs verzorgen voor onze klanten”

Hoe verder?

Ze hebben bij Aeres Tech geen seconde met de handen in het haar gezeten tijdens de coronacrisis, maar er rezen wel grote vragen. Want hoe moest het nu verder met praktijkonderwijs, als je vanwege de coronacrisis niet of maar ten dele samen kunt komen? Die aanvankelijke onmogelijkheid van fysieke ontmoeting en vervolgens de periode van grote beperkingen spelen het héle onderwijs parten, maar het praktijkonderwijs in het bijzonder. 

Het besluit tot de bouw van de onderwijsstudio past op een logische wijze in de ontwikkelingen die Aeres Tech in de afgelopen jaren al in gang heeft gezet naar meer digitale toepassingen en meer ‘blended learning’ (een mix van fysiek en online onderwijs). Ook het ontwikkelen en vervaardigen van nieuw eigentijds lesmateriaal heeft Aeres Tech steeds meer in eigen hand genomen – elders in dit magazine daarover meer.

Aeres Tech verwacht dat online onderwijstoepassingen, zoals die door de coronacrisis noodgedwongen werden ingevoerd, voor een deel ‘blijvertjes’ zijn.

“Maar we zien ook nieuwe technieken op ons af komen zoals virtual- en augmented reality. In de studio kunnen we straks de nieuwe mogelijkheden daarvan in praktijk brengen”.

Ten aanzien van de internationale ambities kun met deze studio zelfs een extra tandje worden bijgezet. “Natuurlijk zullen trainers ook in de toekomst naar het buitenland gaan, de behoefte aan ontmoeting zal altijd blijven. Maar er zitten ook beperkingen aan, want je kunt niet overal tegelijk zijn. Gek genoeg kan dat straks wel. Vanuit de studio in Ede kunnen we straks trainingen verzorgen in de hele wereld”, zegt Jaap Wouda.

Docenten opleiden

Het idee voor de nieuwe studio heeft Aeres Tech opgepikt in Frankrijk, of eigenlijk ‘afgekeken’ van John Deere, dat in de buurt van Orleans over vergelijkbare faciliteiten beschikt. Wouda: “Met de mogelijkheden die we hier krijgen, willen we ook de plek die Aeres Tech in het werkveld inneemt verstevigen. We denken aan onze eigen kennisevents, zoals de Dag van de Warmtepomp en de Dag van de Werkplaatschef. In de studio kunnen we met moderne technieken elke denkbare setting nabootsen: van een gezellig bruin café tot een discussietafel in een opstelling voor een praatprogramma. Ook voor klanten kan het gebruik van de studio daarom interessant zijn, denk aan productpresentaties of online events. Zelf gaan we nieuwe samenwerkingen tot stand brengen met andere Aeres-onderdelen zoals de Aeres Hogeschool in Dronten en Wageningen. Daar worden de docenten van de toekomst opgeleid; zij moeten voeding geven aan al die nieuwe onderwijsmogelijkheden die in onze nieuwe faciliteiten mogelijk worden. Het is mooi dat wij daarbij dan weer op de eerste rang zitten: onze klanten plukken uiteindelijk de vruchten van die leerprocessen.”

Studio Aeres Tech - moterblok

Nieuwe balans

Het onderwijs en de trainingen gaan dus veranderen en zullen in de toekomst alleen maar geavanceerder worden. Niet dat de praktijktrainingen zoals we die kennen zullen verdwijnen, dat verwacht Wouda niet. Maar het aantal fysieke trainingen zal op termijn waarschijnlijk wel minder worden, omdat de deelnemers online al veel beter zijn voorbereid en kennis en ervaringen hebben opgedaan. “Dat betekent dat een nieuwe balans zal ontstaan tussen fysiek en online onderwijs”, verwacht Wouda.

Aeres Tech werkt voor videoproducties al samen met de Media-hub. Ook werd in nieuw ontwikkelde e-learningmodules al steeds vaker bewegend beeld verwerkt. Praktijkles op afstand blijft echter lastig.

“Dat we straks een complete trekker naar binnen kunnen rijden en daarmee alle praktijkhandelingen kunnen laten zien, is meteen al een stap vooruit”

Maar het gaat verder: er komt een ‘green screen’ waarop 3D-modellen kunnen worden geprojecteerd. De docent kan als het ware ín de machine kruipen, terwijl leerlingen of cursisten meekijken. Een volgende stap – daar gaat nog even tijd overheen – zal zijn dat de deelnemers aan een opleiding of training zélf in die 3D-wereld aan de slag kunnen met hun VR-bril en een paar joysticks. Je kunt het jezelf misschien amper voorstellen, maar het wordt ooit mogelijk om thuis achter je computer een hele motor te demonteren.