AB vakwerk Aeres Tech

Aeres Tech ondersteunt marathonschaatsers

Date

Aeres Tech is voor het derde jaar op rij trotse co-sponsor van het AB Vakwerk schaatsteam. AB Vakwerk is een van de topteams in de marathoncompetitie. Het logo van Aeres Tech kwam al een aantal keren prominent in beeld tijdens wedstrijden.

Maar dat is niet de belangrijkste reden om in sportsponsoring te stappen, vertelt Jenny van den Bovenkamp, directeur van Aeres Tech. “De schaatssport en Aeres Tech sluiten naadloos bij elkaar aan. In de eerste plaats zie je dat in het marathonschaatsen veel agrariërs actief zijn. Boeren en schaatsen zijn van oudsher een soort twee-eenheid. Bij Aeres Tech zijn wij op een vergelijkbare manier vergroeid met de landbouwmechanisatie. Over onze activiteiten op het gebied van klimaat- en koudetechniek hoef ik hier natuurlijk nauwelijks iets uit te leggen. Wij leiden de mensen op die de vries- en klimaatinstallaties voor de grote (indoor)ijsbanen bouwen en onderhouden.”

Eigen helden

Tijdens de opening van de techniekgebouwen in Ede deed Aeres Tech een aantal jaren geleden daarom al eens een beroep op schaatscoryfee Eric Hulzebosch. “Maar vanaf nu hebben wij natuurlijk onze éigen helden op het ijs”, zegt Jenny van den Bovenkamp. “We volgen de verrichtingen van AB vakwerk marathonschaatsteam op de voet. 

Aeres Tech is co-sponsor van het marathonschaatsteam van AB Vakwerk. AB Vakwerk is een van de topteams in de marathoncompetitie. Het doel van het team is om de komende seizoenen structureel mee te doen voor de hoofdprijzen in de landelijke marathoncompetities, en natuurlijk ook in de natuurijswedstrijden als die er komen.

Professioneel

Teammanager Teun Breedijk schetst dat de schaatsers onder leiding van hun coach als profsporters door het leven gaan. “Die mannen trainen dagelijks - soms twee keer per dag - op de schema’s van coach Roy Boeve. Twee keer in de week traint het team gezamenlijk; in het winterseizoen zijn die centrale trainingen in Thialf, waar we gebruik maken van ‘topsporturen’. Snelheid kun je trainen met specifieke programma’s op snel ijs. Daarom gaan we naar Heerenveen.”

Maar een topschaatsteam zoals AB Vakwerk rijdt niet alleen voor de winst bij marathons op kunstijsbanen. “Voor een eventuele Elfstedentocht hebben we een tot in de puntjes uitgewerkt draaiboek liggen. We hebben negen verzorgingsplekken waar teams van vijf tot zes man klaar staan met eten en drinken en reservemateriaal als dat nodig is. Dat soort dingen moet je ver van tevoren goed geregeld hebben”, zegt Breedijk, vlak voordat het team afreisde naar Oostenrijk voor het open Nederlands Kampioenschap op natuurijs op de Weissensee en de alternatieve Elfstedentocht daar.

Trainingskampen

Breedijk is verder verantwoordelijk voor de contracten met de schaatsers en planning van de trainingskampen. “we hadden vier trainingskampen. In het voorjaar hebben we veel gefietst in Portugal. In de zomer was er zomerijs op de nieuwe indoorbaan van Leeuwarden. In september heeft het team veel gefietst in Zuid-Frankrijk. In oktober hadden we tot slot een schaatstrainingskamp in Erfurt, om helemaal klaar te zijn voor het marathonseizoen.”

Directeur Jenny van den Bovenkamp van Aeres Tech: “We zijn bij AB Vakwerk betrokken geraakt omdat we veel raakvlakken hebben met die organisatie. Zo zijn we samen aandeelhouder in Dairy Training Center in Leeuwarden en Oenkerk. AB Vakwerk is ook actief in de agrarische sector. Het is een organisatie die ook belang heeft bij het opleiden van goede vakmensen. Daarin trekken we graag gezamenlijk op. En nu dus ook op het ijs, met het schaatstopteam. Het geeft een goed gevoel om erbij te horen.”

Teun Breedijk: “Dat opleiden, dat doen we ook op het ijs. Binnen ons team geven we ook jonge en aanstormende talenten een kans om zich te ontwikkelen, met ons mee te trainen en zichzelf te verbeteren. We zijn een topteam en dat willen we ook op deze manier uitstralen. Want ja: adel verplicht!