Een stapje hogerop in de techniek

Date

De sectoren landbouwmechanisatie en mobiele techniek hebben een toenemende behoefte aan goed opgeleide techniekdocenten. Bij Aeres Hogeschool in Wageningen is het mogelijk een docentenopleiding te volgen die aansluit op de mbo-4 opleidingen van de bedrijfsscholen van Aeres Tech en andere mbo-4-opleidingen mobiele werktuigen.

Docentenopleiding bij Aeres Hogeschool Wageningen:

Deze hbo-docentenopleiding duurt vier jaar en sluit af met een bachelorstitel en tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Studenten die zich aanmelden voor het nieuwe seizoen 2020-21 hoeven de eerste twee jaar slechts de helft van de opleidingskosten te betalen.

De opleiding van Aeres Hogeschool in Wageningen (vroeger Stoas Hogeschool) heeft behalve veel technische kennis, vooral veel te bieden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zoals coachen, presenteren en communiceren; eigenschappen die voor docenten onontbeerlijk zijn.

“We weten dat de animo om docent te worden niet groot is. Daarom is het belangrijk te onderstrepen dat deze hbo-opleiding ook een heel goede voorbereiding is op leidinggevende, commerciële en adviesfuncties in de (internationale) wereld van de landbouwmechanisatie”, zegt Leo Voorwinden van de Aeres Hogeschool. Ook de mogelijkheid om als deeltijddocent te werken kan aantrekkelijk zijn.”

De opleiding is toegankelijk voor afgestudeerden mbo-4 en scholieren die hun havo-diploma op zak hebben. Mbo’ers hebben daarbij uiteraard een technische voorsprong. De docentenopleiding vindt ongeveer voor de helft van de lestijd ‘binnen’ plaats. De andere helft speelt zich vooral af in de vorm van ‘werkplekleren’: in de praktijk. De opleiding wordt gekenmerkt door modern onderwijs, waarbij de studenten in hoge mate zelf studeren, begeleid en gecoacht door docenten van de Aeres Hogeschool.

“Daardoor ontwikkelen de studenten een hoge vaardigheid in zelfstandig en onderzoekend leren”, zegt Leo Voorwinden. Dat zijn eigenschappen die ook nuttig zijn als ze hun vaardigheden gebruiken als opstapje naar leidinggevende en/of commerciële functies bij fabrikanten of importeurs. De opleiding levert initiatiefrijke en inventieve mensen af die uitstekend kunnen communiceren. Dat zijn eigenschappen die overal en altijd van pas komen.”

Meer info: mail naar l.voorwinden@aeres.nl

Dit artikel komt uit het POWER+ Magazine van november 2019