Airco diagnose

Hoeveel weet jij van airco’s in mobiele werktuigen?

Date

Normaal gesproken zijn er dagelijks trainingen bij Aeres Tech. Nu ligt de parkeerplaats aan de Zandlaan in Ede er verlaten bij vanwege het coronavirus. Om geïnteresseerde technici toch nog te voorzien van kennis is Aeres Tech begonnen met het delen van kennisclips. In de kennisclips worden actuele onderwerpen, technieken en machines besproken en wekelijks gedeeld. Na de kennisclips is er de mogelijkheid je kennis te testen met een quiz. Bij iedere quiz wordt er een winnaar bekend gemaakt die een mooie prijs ontvangt.

Airco's in mobiele werktuigen

Steeds meer tractoren worden uitgerust met een aircosysteem. Door het grote glasoppervlakte van de cabines en het toenemende aantal hydraulische systemen rondom de cabine kan de temperatuur al snel oplopen. Om het comfort van de bestuurder, die veelal lange dagen doorbrengt in de cabine, te kunnen waarborgen is het van belang om een goed werkend aircosysteem te hebben.

Deze aircosystemen mogen volgens de wet niet door iedereen worden gerepareerd. “De BRL 200 beschrijft de kennis en vaardigheden waarover een persoon moet beschikken om in aanmerking te komen voor het certificaat f-gassen voor personen.” Deze regels zijn er om te zorgen dat er geen schadelijke gassen vrijkomen bij het werken aan aircosystemen. Trainer Erwin Sportel benadrukt ook de voordelen van het behalen van het diploma:

“Naast het wettelijk mogen werken aan aircosystemen geeft het diploma terugwinnen koudemiddel je als monteur én als bedrijf ook meteen de mogelijkheid om koudemiddelen in te kopen en te gebruiken in je werkplaats.”

In de kennisclip behandeld Erwin ook nog enkele veelvoorkomende problemen met aircosystemen op mobiele werktuigen. Zo laat Erwin met behulp van een stuk karton zien wat er gebeurd met de druk in zo’n systeem als de condensor verstopt zit. Bij Aeres Tech is al het materiaal aanwezig om in de praktijk te werken met deze aircosystemen. Deelnemers aan de training Airco voor mobiele werktuigen krijgen les volgens het didactische “learning by doing”.

Test je kennis!

Ben jij benieuwd hoe een aircosysteem precies werkt en wil jij weten hoe je veilig en volgens de wet kan werken aan dit soort systemen? Erwin Sportel vertelt je in de kennisclip over de regelgeving, werking en veel voorkomende problemen met aircosystemen!

Heb je goed opgelet? Test dan je kennis door een aantal vragen te beantwoorden in de kennisquiz en maak kans op een headset!