Man voor tractor

Nieuwe training voor ‘seniors’; Kwaliteit werkplaatschefs kan verder omhoog

Date

Er is behoefte aan een nieuwe en diepgaand ontwikkeltraject voor senior-werkplaatschefs in de agri- en techsectoren. Dat heeft Aeres Tech geconcludeerd na verkenning van haar eigen netwerken in de landbouwmechanisatie. In november 2021 begint daarom een nieuwe en verdiepende training voor leidinggevenden in de agri- en tech. Er is plek voor maximaal tien deelnemers.

Aeres Tech zet de werkplaatschef en zijn werk jaarlijks in het zonnetje tijdens de Dag van de Werkplaatschef: een evenement waar de deelnemers met praktische workshops en persoonlijke ontmoeting ervaringen kunnen uitwisselen en nieuwe inzichten kunnen opdoen. Landbouwmechanisatiebedrijven zijn vaak relatief klein en goede monteurs klimmen vaak op naar leidinggevende posities in het bedrijf. “We weten dat daar regelmatig knelpunten ontstaan, want om goed leiding te kunnen geven moeten mensen over nieuwe, vaak totaal andere competenties beschikken, die vaak op het communicatieve vlak liggen. Vaak vinden werkplaatschefs het lastig om zich die eigen te maken, als ze al precies weten wat daarin van hen verwacht wordt”, zegt Berry Scholtens van VMR Partners, de samenwerkingspartner van Aeres Tech. 

In de afgelopen jaren hebben tientallen werkplaatschefs al meegedaan met de training voor werkplaatschefs. “Deze mensen hebben inmiddels een basisniveau ontwikkeld, dat vraagt om  verdieping”, weet Scholtens, die het afgelopen jaar het curriculum schreef voor de nieuwe training voor senior-werkplaatschefs. “Van de deelnemers verwachten we dat ze beantwoorden aan het basisniveau, dat we in de al langer bestaande training voor werkplaatschefs aanbieden. Van daaruit beginnen we met persoonlijk inzoomen op de deelnemers en hun omgeving.”
 

De bedoeling van de senior-training is dat de deelnemers bewustzijn ontwikkelen over hun eigen gedrag en de invloed daarvan op hun omgeving, zodat ze in staat zijn strategische doelen te formuleren en daadwerkelijk te bereiken. 

“Daarvoor werken we aan het (beter) leren kennen van jezelf en het ontwikkelen van inzicht in hoe je overkomt op de ander. Zo ontwikkel je senioriteit in de aansturing van anderen en leer je ook bijdragen aan de ontwikkeling en groei van anderen”, zegt Scholtens. 

“We hebben het dan over ‘kwalitatief leidinggeven’, in een stijl die past bij het niveau van jezelf en van je medewerkers: sommige collega’s hebben baat bij een theoretische benadering, waarbij je wellicht volstaat met even iets bevragen; anderen hebben er meer aan als je iets voordoet of juist vol vertrouwen delegeert. Waar het om gaat is dat je anderen in staat stelt om onafhankelijk en zelfstandig professioneel aan het werk te gaan. Dat is voor de collega prettig, maar ook voor jou als leidinggevende”.

Daarvoor is het nodig om jezelf goed – beter – te leren kennen en meer inzicht te krijgen in hoe je op anderen overkomt met je eigen emoties, oordelen en reactiepatronen. De training kent een dynamisch ontwikkelingsplan, waarbij de deelnemer gaandeweg doelen stelt en aanscherpt aan de hand van nieuw verworven inzichten, vertelt Scholtens. Het maken van een persoonlijk- en bedrijfsmatig plan tijdens de training geeft de deelnemer alle handvatten om deze genoemde ontwikkeling door te maken, mede aan de hand van het geven en ontvangen van onderlinge feedback. Dit wordt versterkt door input vanuit een zogeheten 360 graden feedback vooraf en een masterclass tijdens het traject waaraan de plannen worden gespiegeld.

De training omvat 6 dagen, te beginnen met een 24-uurs sessie inclusief overnachting op locatie. De overige bijeenkomsten worden gepland met tussenpozen, zodat de deelnemers ondertussen kunnen werken aan hun opdrachten.