Subsidie voor extra opleiding en ontwikkeling na coronacrisis

Date

Aeres Tech maakt het vanaf nu de bedrijven in de mobiele techniek en landbouwmechanisatie heel gemakkelijk om een beroep te doen op de tijdelijke subsidieregeling ‘Nederland Leert Door’ van de rijksoverheid. In die regeling – tot stand gebracht naar aanleiding van de coronacrisis – en 4,9 miljoen euro beschikbaar voor (bij)scholing en (loopbaan)begeleiding in de landbouw- groen- en koudetechniek. Subsidie is heel eenvoudig aan te vragen op de website www.techtalent.nu.

De arbeidsmarkt is in beweging en banen zijn onzeker. Door de coronacrisis zijn bedrijven soms in de problemen geraakt. Op andere plaatsen ontstaan juist nieuwe banen. Voor uw toekomst is het daarom belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen en daarmee hun positie op de arbeidsmarkt versterken. De subsidieregeling geldt voor iedereen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd, waarbij het niet uitmaakt of iemand in loondienst is, een flexcontract heeft of zzp’er is.

Gereduceerd tarief

De tijdelijke subsidieregeling ‘Nederland Leert Door’ maakt heet dus mogelijk om tegen gereduceerd tarief trainingen, cursussen, ontwikkeladvies en begeleidingstrajecten te volgen. “Bedrijven zijn door corona hard getroffen. Door zelfstandigen en bedrijven de mogelijkheid te bieden om het kennisniveau te verhogen, blijft de baanzekerheid behouden”, zegt Wim Overeem, opleidingsmanager van Fedecom. Branchevereniging Fedecom voert samen met NVKL en FNV het subsidieproject uit.

De website www.techtalent.nu werd op 1 september gelanceerd. Daar kan heel eenvoudig de subsidie worden aangevraagd. Op de website staat ook een overzicht van alle begeleidingstrajecten, ontwikkeladviezen en scholingen waarvoor de subsidieregeling geldt.

Tot wel 80 procent vergoed

De financiële tegemoetkoming van de overheid verschilt per training en traject en kán oplopen tot 80 procent van het totaal. “Per training of traject ontvangt de kandidaat een factuur waarin de subsidie als korting is verwerkt”, legt Overeem uit. “Lukt het de cursist niet om de training of het begeleidingstraject vóór 31 mei 2022 af te ronden, dan volgt een aanvullende factuur.” Per medewerker kan er tot drie keer subsidie worden aangevraagd.

Tijdig aanmelden

“Het aantal deelnemers aan deze regeling is gelimiteerd, daarom is het verstandig om jezelf of je medewerkers tijdig aan te melden”, zegt Overeem. De aanmelding verloopt eenvoudig via www.techtalent.nu. Bij aanmelding wordt een toestemmingsverklaring en een kopie van het ID-bewijs van de kandidaat gevraagd.

Opleiders 

Behalve door Aeres Tech worden ook (bij)scholingen en (loopbaan) begeleidingstrajecten aangeboden door ook Aeres Hogeschool, Opleidingscentrum GOº, VIV Academy, VMR Commerciële Groei, Verticaal Transport Centrum (VTC).