Internationaal en online leren de geest is uit de fles

Date

Achtereenvolgende lockdown’s vanwege de coronacrisis hebben de afgelopen anderhalf jaar geleid tot het afgelasten van heel wat geplande internationale trainingen bij Aeres Tech. Soms werden trainingen onmogelijk vanwege de internationale maatregelen; soms schrapten bedrijven zelf hun trainingen uit bezorgdheid voor de gezondheid van hun medewerkers. Maar nu de vaccinatiegraad in heel Europa flink is toegenomen, is vrijwel alles weer mogelijk. De trainers van Aeres Tech draaien daarom weer een druk internationaal programma.

“We hebben in de afgelopen anderhalf jaar wel een deel van onze internationale trainingen online kunnen doen, maar in eerste instantie hadden we daarvoor nog niet alle faciliteiten op orde. Inmiddels beschikken we in Ede over onze eigen onderwijsstudio, waar we trainingen op beeld kunnen vastleggen en ook live kunnen streamen. Op termijn zullen we daarbij vast en zeker ook gebruik kunnen maken van nieuwe technieken zoals virtual en augmented reality”, zegt trainer Willem Eriks van Aeres Tech.

De keuze voor fysieke of online trainingen verschilt per groot internationaal merk, maar ook per type training, zegt Eriks. Zo is Aeres Tech bijvoorbeeld actief in het Duitse Heilbronn voor trainingen bij CNH en in het niet ver daar vandaan gelegen Bruchsal voor John Deere. Maar de trainers uit Ede zwermen ook uit over andere Europese landen, waaronder de Scandinavische. Maar ook in dit jaar in allerijl gebouwde onderwijsstudio in Ede gonst het van de activiteiten. Daar worden bijvoorbeeld reeksen korte instructiefilmpjes opgenomen, voor trainingsdoeleinden. “Het voordeel van die grote studio is dat we er een trekker of een andere machine zo naar binnen kunnen rijden en alle opnamefaciliteiten, zoals licht en geluid, meteen beschikbaar hebben”, zegt Eriks.

Het verzorgen van internationale trainingen is een van de aantrekkelijke kanten van werken bij Aeres Tech, vindt Eriks. “En toch zijn we voortdurend op zoek naar nieuw talent voor dit werk. Geschikte mensen zijn moeilijk te vinden. Het is echt een perfecte job voor mensen van wie de ogen gaan glinsteren als ze kunnen vertellen over techniek, over trekkers en andere mobiele werktuigen. Om bij ons te werken moet je wel een beetje gek zijn van techniek, maar hoef je echt nog geen volleerd trainer te zijn. Want in die rol kunnen mensen groeien; we begeleiden onze collega’s daarin met opleidingen en trainingen op het gebied van didactiek. Ook daaraan stellen we trouwens onze eigen eisen: wij werken volgens het concept ‘learning by doing’. Dat betekent dat we al onze leerprocessen vormgeven vanuit praktijkgerichte situaties. Dat slaat echt enorm aan bij onze doelgroep, waarvan we weten dat die bestaat uit mensen die je niet hele dagen in de boeken moet jagen. Dan haken ze af. Maar als ze de handen uit de mouwen kunnen steken, maken ze zich de meest complexe leerstof eigen.”

Trainers bij Aeres Tech krijgen vanwege hun trainersrol bij de grote internationale trekker merken altijd de nieuwste technische informatie uit de eerste hand, vaak op locatie in de fabrieken in het buitenland. “Dat is natuurlijk smullen voor echte techniekliefhebbers, van wie we vervolgens verwachten dat zij anderen in hun enthousiasme meenemen en zo hun kennis delen met andere monteurs die bij Aeres Tech trainingen komen volgen. Of juist met de monteurs van de toekomst die op de bedrijfsscholen het vak aan het leren zijn.” Dat werk gebeurt vaak op locatie, maar zal in de toekomst ook meer en meer vanuit de eigen onderwijsstudio in Ede plaatsvinden, met gebruikmaking van de nieuwste virtuele technieken.