Scholing heel belangrijk om up-to-date te blijven

Date

“Ik was misschien niet de beste leerling wat betreft de exacte vakken, maar zeker wel wat betreft inzet en de kar kunnen trekken”, blikt hij terug. En Rasing (nu 30) had ook de wil om verder te komen. Bij het bedrijf waar hij destijds werkte, was de begeleiding lastig en kon hij niet alles inzetten wat hij leerde bij de Fedecom Academy – inmiddels gefuseerd met Aeres Tech. “Het was een grote overstap, van een bedrijf dat vooral was gericht op de veehouderij naar Kamps de Wild, waarbij in mijn functie gewasbescherming de hoofdmoot is. Het was een nieuw gebied voor me en ik heb veel nieuwe technische kennis moeten opdoen. Als een dealer belt met vragen over een storing of om een garantie te melden, dan moet ik wel begrijpen wat er aan de hand is.”

Voorop willen lopen

Patrick gaat zo’n drie weken per jaar naar het scholingscentrum van Amazone in het Duitse Hude. “Die weken zijn heel belangrijk om onze kennis up-to-date te houden. We willen als bedrijf vooroplopen en dan moet je continu verder blijven leren. We krijgen hier de nieuwste machines en de nieuwste technieken en daar moet je wel nieuwsgierig naar zijn.” Soms mist Rasing het zelf sleutelen aan machines. “Maar de ondersteunende functie past goed bij me. Ik zit met één collega op kantoor en één in de buitendienst. Dat gaat prima. Ik zie me dit over vijf jaar nog steeds wel doen.”

Kamps de Wild en Aeres Tech werken vrij nauw samen. Als importeur van Claas is het bedrijf nauw betrokken bij de Claas bedrijfsschool. Zo organiseert Kamps de Wild in samenwerking met Aeres Tech de jaarlijkse technische trainingen voor de Nederlandse dealers. Rasing ziet dan ook dat de opleiding goed aansluit bij de praktijk.

Goed rapporteren belangrijk

Wat hij al snel merkte, is dat het belangrijk is dat de verslaglegging en documentatie dik in orde zijn. “Als ik van een monteur een rapport krijg waar alleen in staat ´machine doorgemeten´ en ´leiding vervangen´ en hij is acht uur bezig geweest, dan is dat veel te summier. De fabrikant wil wel weten wat er in die acht uur is gebeurd alvorens er een garantie wordt uitgekeerd. En voor de onderhoudsdocumentatie van zo´n machine is dat ook van belang. Toegegeven: op de opleiding boeide me dat weinig, maar in de praktijk blijkt de waarde ervan. Aan goed rapporteren mag meer aandacht worden gegeven.”