Training technisch trainer en coach pittig maar leerzaam

Date

Wie het als ervaren techneut leuk vindt om op het bedrijf medewerkers op te leiden en te begeleiden, of bijvoorbeeld op een bedrijfsschool trainingen wil gaan geven, kan bij Aeres Tech de training technisch trainer en coach volgen. Henk Klein Velderman (47), servicemanager bij Same Deutz Fahr in het Gelderse Wijchen, deed dat. “Het is een pittig, maar heel leerzaam traject.”

Klein Velderman is een ervaren rot in het vak, maar zegt dat hij op deze training toch nog veel heeft bijgeleerd. Ooit begon hij als leerling-monteur en kwam twintig jaar geleden bij Deutz Fahr-importeur Sieberg terecht. Toen dit bedrijf opging in SDF Holland (Same Deutz Fahr), ging Klein Velderman ook trainingen geven. “We deden de basistrainingen zelf in ons bedrijf en deels bij het toenmalige PTC+. Nu doen we in ons bedrijf nog wat wij de ‘actualiteiten’ noemen: trainingen en instructies voor nieuwe machines en productverbeteringen. Dat willen we nog vaker gaan doen: in kleine groepjes trainen op nieuwe producten. Mede daarom vond ik het goed om eens te ervaren of we het eigenlijk wel goed doen. Mijn leidinggevende wilde dat ook graag weten.”

Zodoende deed Klein Velderman, samen met Deutz Fahr-collega Tom Stevens en zes anderen, afgelopen voorjaar de training technisch trainer en coach. In zes trainingsdagen komen zaken aan de orde als groepsdynamiek, hoe leren mensen, een lesplan maken, activerende werkvormen, motiveren en evalueren, het maken en beoordelen van toetsen. “Heel pittig en leerzaam is dat je in de groep korte trainingen geeft en daar feedback op krijgt. Daardoor weet ik nu veel beter wat ik goed doe en wat ik nog kan verbeteren.”

Gedrag

Klein Velderman heeft op de training veel geleerd over gedrag van mensen. “Als servicemanager ben je soms een halve psycholoog. Als je een gestreste servicemonteur aan de lijn hebt, moet je die toch proberen op een goede manier weer verder te helpen zodat die rustig zijn werk kan voortzetten. En bij onze eigen trainingen heb je ook met groepsdynamiek te maken. Een noorderling reageert vaak anders dan een zuiderling. Leeftijd speelt mee, waar iemand zit in zijn loopbaan. Het is goed om je daar bewust van te zijn.”

Voorheen deed Klein Velderman bij een producttraining nog wel eens alle ‘saaie’ stof zoals nieuwe productspecificaties op het laatste dagdeel. “Toen ik merkte dat iedereen in slaap viel, heb ik de hele boel omgegooid. De wat minder aantrekkelijke stof verdeel ik nu over de dag, we doen bovendien wel eens een spelletje tussendoor. Mensen kunnen maar beperkte tijd leerstof opnemen, dus daar houd ik rekening mee. De training bij Aeres Tech bevestigde dat ik dit soort dingen al best goed deed.” Voor iedereen die op zijn werk te maken heeft met het trainen van mensen kan deze training waardevol zijn, denkt Klein Velderman. “Niet alleen vanuit de techniek, maar bijvoorbeeld ook mensen in de marketing of verkoop kunnen er een hoop van leren.”

Training op maat!

De training technisch trainer en coach kan op maat worden gegeven, ook intern op een bedrijf. Informeer naar de mogelijkheden bij accountmanager Hans Nieuwenhuis via h.nieuwenhuis@aeres.nl.