Open dag 15 april

Aeres Tech gaat graafmachine-, shovel- en hijskraanmonteurs opleiden

Date

Expertisecentrum Aeres Tech in Ede (Gld.) gaat monteurs opleiden op het gebied van grondverzet en verticaal transport. De eerste tweejarige niveau 3 BBL-opleiding start in augustus 2023.

De voornaamste reden voor het opzetten van een nieuwe opleiding is volgens Hans Nieuwenhuis, accountmanager van Aeres Tech, de sterke vraag vanuit de markt. “De laatste jaren verplaatst de landbouwsector zich steeds meer richting het (lichte) grondverzet. Mechanisatiebedrijven gaan naast trekkers, werktuigen en andere landbouwmachines ook vaker wielladers, verreikers en kleine graafmachines verkopen. Monteurs die veel aan deze machines sleutelen, hebben aanvullende kennis en kunde nodig. Daarom zijn we anderhalf jaar geleden gestart met het opzetten van een nieuwe opleiding”, aldus Nieuwenhuis.

Tijdens de opleiding wordt de studenten kennis bijgebracht over (diesel)motoren, hydrauliek, elektronica, maar ook over rupsonderstellen. Daarnaast leren de studenten onder meer hoe ze moeten omgaan met hoog voltage, alternatieve aandrijvingen en 3D-GPS-machinebesturing. Nieuwenhuis:

“Afhankelijk van de werkplek specialiseert de student zich in grondverzetmachines of telescoopkranen. Een groot deel van de praktijk- en theorielessen volgen de studenten gezamenlijk. Daarnaast krijgen de twee groepen onafhankelijk van elkaar verdiepende lessen”

Na het succesvol afronden van de opleiding is de student ‘allround technicus mobiele werktuigen’.

Praktijklessen

De nieuwe niveau 3 monteursopleiding is merkonafhankelijk en is bedoeld voor leerlingen die minimaal vmbo-t of vmbo kader hebben gevolgd. De opleiding wordt verzorgd in Ede waar een praktijklokaal is ingericht met verschillende grondverzetmachines waaraan gesleuteld kan worden. Bij het naastgelegen VTC, het opleidingscentrum voor verticaal transport dat Aeres Tech vorig jaar heeft overgenomen, worden ook lessen op het gebied van verticaal transport gegeven. Naar verwachting volgt er in 2024 een niveau 4 BBL-opleiding die aansluit op de niveau 3 opleiding.