Aeres Tech

Aeres Tech verbreedt opleidingen: techniek is uitwisselbaar

Date

“Eigenlijk ligt alles in elkaars logische verlengde”, zegt Sywert Witteveen, trainer bij Aeres Tech. “Of je nu werkt in de landbouwmechanisatie, grondverzet of verticaal transport: veel van de toegepaste techniek is uitwisselbaar of komt voor een groot deel overeen”. Elke maand werkt Witteveen een week bij SMT (Services, Machinery & Trucks) in Emmeloord als monteur in de werkplaats. Vanuit de praktijkervaring die hij daar opdoet, ontwikkelt hij het curriculum voor nieuwe monteursopleidingen in het grondverzet, volgens het praktijkconcept van Aeres Tech.

Met het aanbieden van opleidingen voor verschillende sectoren vergroot Aeres Tech haar bereik. Er is een enorme vraag naar technici die met hun handen kunnen werken in alle sectoren. Daar komt bij dat een groei valt te verwachten in het grondverzet en verticaal transport voor onder andere enorme dijkverbeteringsprojecten, bruggenonderhoud en woningbouw.

Samenwerking

SMT en Aeres Tech hebben al een jarenlange samenwerkingsrelatie, vertelt accountmanager Hans Nieuwenhuis. “Soms werken we samen bij hun producttrainingen, hun monteurs uit het hele land volgen onze airco-diagnosetrainingen. Als Aeres Tech ervaren we de samenwerking als erg zinvol. In dat beeld passen ook de activiteiten van Sywert Witteveen: hij doet praktijkervaring op onder begeleiding van doorgewinterde monteurs van SMT. Die kennis gebruiken wij voor het opzetten van nieuwe opleidingen”.

Tekst gaat verder onder de foto

Sywert Witteveen (links) en Marco van der Vegt werken aan het reviseren van een aandrijfas van een mobiele kraan.

Sywert Witteveen: “Opleidingen van Aeres Tech gebruiken altijd de dagelijkse beroepspraktijk als vertrekpunt. Ons streven is tachtig procent praktijk, twintig procent theorie. Daarom is het zo belangrijk dat ik mij hier kan verdiepen in de technische essentie van het grondverzet. Ik werk hier mee aan allerlei soorten klussen die zich in het werkplaats voordoen. In totaal werk ik hier een kwart van mijn werktijd: een week in de maand: de rest van de tijd werk ik in Ede, geef ik les en werk ik aan een nieuw curriculum voor de opleiding monteur in het grondverzet.”

‘Een mbo’er is creatief met zijn hoofd en vaardig met zijn handen’

De opleiding is generiek van opzet, maar Witteveen ervaart dat echte specialisten steeds meer en vaker merkspecifiek moeten zijn opgeleid. “Hier bij SMT werken we vooral met Volvo en Sennebogen. Je merkt dat de technische eisen op het gebied van uitlezen, diagnose stellen en ook het lezen van werkplaatshandboeken steeds specialistischer wordt. Dat is een ontwikkeling die niet te stuiten lijkt.”

Nieuwe groep

Bij Aeres Tech is dit studiejaar een groep van acht mbo-3 studenten van start gegaan op het gebied van grondverzet. Veel techniek, zoals hydrauliek, motor- en aandrijftechniek is natuurlijk al paraat binnen de organisatie. “Maar in het grondverzet is bijvoorbeeld de hydrauliek complexer en uitgebreider. Dat behoeft dus aanpassing. En zo zijn er meer zaken die toch nét even anders liggen in het grondverzet, ten opzichte van de agrarische techniek.”

Tekts gaat verder onder de foto.

Sywert Witteveen (rechts) en Marco van der Vegt in de werkplaats van SMT in Emmeloord

In het curriculum wordt uiteraard ook aandacht besteed aan ontwikkelingen op het gebied van toepassing van nieuwe energiebronnen, in plaats van fossiele brandstof – diesel. Witteveen: “De waterstoftechniek rukt op, en dat geldt ook voor elektrificatie. Het zijn energiebronnen die bij ondeskundig sleutelen gevaar op kunnen leveren voor zowel de monteur als de gebruiker. We zien steeds meer elektrische machines met zware ampères: als je daaraan gaat sleutelen moet je je koppie erbij houden. Een deel van de opleiding zal bestaan uit het toepassen van veiligheidsmaatregelen.”

Ronken

Monteur Marco van der Vegt van SMT, met wie Sywert Witteveen samenwerkt, wordt zelf echter nog vooral warm van het geluid van een ronkende dieselmotor. “Natuurlijk sta ik open voor nieuwe ontwikkelingen zoals elektrificatie. Dat is onze onvermijdelijke toekomst”. Van der Vegt werkt samen met Witteveen aan het reviseren van een aandrijfas van een mobiele kraan. En hij is ook druk met het repareren van schade door een stommiteit: iemand tankte Adblue in de dieseltank van een shovel: alle filters en verstuivers zaten verstopt. “Echt een enorme klus om zo’n machine weer gebruiksklaar te maken”.

De verbreding van het opleidingspakket van Aeres Tech kreeg al gestalte met de overname van VTC, waar machinisten van telekranen worden opgeleid en gecertificeerd. Door te verbreden kan Aeres Tech zich presenteren als een nog aantrekkelijker opleidingspartner voor het bedrijfsleven. Bovendien is een opleiding bij Aeres Tech interessant voor studenten, die vaak jong beginnen, snel na het behalen van een vmbo-diploma. De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is landelijk enorm.

Sywert Witteveen is positief over de aandacht die onderwijsminister Dijkgraaf geeft aan mbo-opleidingen. “Het is nog steeds zo dat je groeit in status als je met je hoofd werkt, in een kantoor, achter een bureau, met een mooi pak aan. Dat is gelukkig aan het veranderen. Want monteurs op mbo-niveau zijn creatief in hun hoofd en vaardig met hun handen. Je diagnosticeert problemen en lost die op. Dat moet veel beter worden gewaardeerd.”