Studenten die een niveau 3 of 4 monteursopleiding bij Aeres Tech volgen, moeten werkzaam zijn in de werkplaats bij een erkend leerbedrijf die is aangesteld door SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Dit kan volgens Jeroen Ekkelenkamp, opleidings- en onderwijscoördinator van Aeres Tech, een mechanisatiebedrijf of een loonbedrijf met een grote werkplaats zijn. “Als monteur in opleiding moet je in de werkplaats aan het werk zijn. Zo doe je de meeste ervaring op en kan je de technische opdrachten die je na elke lesweek meekrijgt, goed uitvoeren. Uiteraard is het geen probleem als je af en toe een ander klusje buiten de werkplaats moet uitvoeren, maar dit mag niet de overhand hebben”, benadrukt Ekkelenkamp. Volg je een specifieke bedrijfsschool, bijvoorbeeld de opleiding van Deutz-Fahr, dan is het uiteraard een must dat je ook bij een Deutz-Fahr-dealer aan de slag gaat. Voor elke monteur in opleiding geldt dat hij of zij minimaal 24 uur per week werkzaam is bij het leerbedrijf. Om de meeste ervaring op te doen, is echter het advies om fulltime bij het mechanisatiebedrijf mee te draaien.
Door personeelstekorten zijn veel mechanisatiebedrijven op zoek naar nieuwe aanwas. Dit maakt het vinden van een geschikte werkplek vaak vrij eenvoudig. Als het onverhoopt toch niet lukt, dan schiet Aeres Tech te hulp. “Op onze website vind je de ‘matching service’. Op een digitaal landkaartje zie je exact welke nabijgelegen bedrijven op zoek zijn naar nieuwe monteurs. Je kunt ook de website stagemarkt.nl bezoeken. Ook hier bieden erkende leerbedrijven werkplekken aan. Het vinden van een leerbedrijf is daardoor een fluitje van een cent”, aldus Ekkelenkamp. Voor bedrijven is de ‘matching service’ eveneens een handig zoekmiddel. “Studenten die binnenkort gaan starten met een monteursopleiding en nog op zoek zijn naar een leuke werkplek, vind je eveneens terug in deze zoekmachine.”
Studiekosten
In veel gevallen nemen de leerbedrijven de studiekosten op zich. Voor de start van de opleiding sluit het leerbedrijf een scholingsovereenkomst met de student af. Hierin staat de afspraak zwart op wit en in de meeste gevallen wordt hierin ook afgesproken hoeveel jaren de student werkzaam blijft bij het leerbedrijf na het afronden van de opleiding. Vind je tussentijds toch een andere baan, dan wordt er een terugbetalingsregeling getroffen.
Het betalen van de studiekosten door het leerbedrijf is niet verplicht. Er zijn ook gevallen waarbij de student het prettig vindt om de studiekosten zelf te betalen en geen verplichting aan te gaan. Geen probleem, maar hou er wel rekening mee dat enkel het leerbedrijf subsidies, zoals een RVO-regeling of OOM-subsidie kan aanvragen. Tijdens de opleiding verdient de student bij het leerbedrijf een leerling-salaris. “Dit salaris is vastgelegd in het CAO Metaal & Techniek (klein metaal), ligt boven het minimum jeugdloon en is mede door de gunstige belastingregeling best goed”, benadrukt Ekkelenkamp.