Duizendpoot en wereldreiziger kiest voor Aeres Tech

Date

Monteur, ondernemer, wereldreiziger, klusjesman, avonturier: Oud-leerling Henri Damen van Aeres Tech was het allemaal. Na vele omzwervingen werd hij een jaar geleden begeleider BPV (beroepspraktijkvorming) bij Aeres Tech. Zo kwam Danen (nu 36) via een lange omweg weer bij Aeres Tech terecht. Hij rijdt wekelijks stad en land af om studenten op hun praktijkadres te coachen.

Na de middelbare school met de richting elektrotechniek koos de boerenzoon uit Friesland voor een opleiding werktuigbouwkunde aan het ROC in Sneek. “Ik ging werken bij een bedrijf in de weg- en waterbouw. Mooi werk hoor: onderhoud en reparatie van asfalteermachines, kranen en shovels . Soms tot diep in de nacht, want het werk moet altijd door. Maar de agrarische wereld trok me – als boerenzoon – toch meer. Ik ben alsnog een opleiding tot eerste monteur landbouwtechniek gaan doen. Voor de praktijktrainingen kwam ik toen in Ede terecht bij PTC+, nu Aeres Tech.”

Die trainingen bevielen hem goed. “Je leerde de nieuwste technieken, zoals CAN-bus en Common-rail. Daar heb ik nog steeds veel aan. Je zat toen nog met je klasgenoten in het hotel. Erg gezellig, soms iets té gezellig, achteraf gezien.”

Eigen onderneming Danen maakte een overstap naar een bedrijf in de bodemsanering, want het weg- en waterbouwbedrijf ging failliet. Als milieukundig medewerker was het vooral goed geld verdienen, maar het had niet echt zijn hart. “Ik kon wel een financiële buffer opbouwen en besloot in 2012 een eigen onderneming te beginnen: Danen Techniek & Handel. Ik deed met mijn eenmanszaak onderhoud, reparatie en nieuwbouw van machines, technische installaties en werktuigen.”

Hij bouwde en klantenkring op en richtte met zes andere zzp´ers een coöperatie op om de krachten te bundelen. “We hadden wel dertig of veertig man rondlopen, want er was werk zat. Ik wilde echter ook graag wat van de wereld zien, dus ik ben gestopt met mijn onderneming en ben gaan reizen met mijn motor.”

Bijna vijf jaar lang toerde Danen door Canada, Noord-Amerika en Mexico en stak ook nog over naar Afrika. “Ik heb in die periode enorm veel mensenkennis opgedaan, heb overal ook geklust, van alles aangepakt. Als je de basisprincipes van de techniek kent, de manier van denken, dan kun je bijna alles doen en kun je overal terecht.”

'Sleutelen' aan mensen

Terug in Nederland besloot Danen contact op te nemen met zijn begeleider van vroeger, in Ede, Ronny Klein Koerkamp. “We hebben bijgepraat, ik heb twee dagen meegelopen en toen kreeg ik mijn huidige baan aangeboden. Heel mooi werk, die jongens begeleiden. Ik probeer ze verder te helpen, soms moet je ze prikkelen of spiegelen. Grootste uitdaging is om ze gemotiveerd te houden voor de theoretische kant. Je moet ook huiswerk maken, het zien vol te houden. Het is niet alleen snel en makkelijk.”

Aeres Tech noemt Danen een prachtig opleidingsbedrijf. “Je leert de nieuwste technieken, de vakdtrainers zijn enthousiast, je leert als leerlingen samen dingen op te lossen. En ik mag nu als begeleider ´sleutelen´ aan mensen. Mooi toch?”