Blog

Heeft mobiel micro leren de toekomst?

Date

Weet jij nog wat je gisteravond gegeten hebt? Of zeven dagen geleden?  Nee? Dat is helemaal niet erg. Informatie vergeten is menselijk!

The forgetting curve (de vergeetcurve)

Herman Ebbinghouse  deed onderzoek naar hoe snel cursisten nieuw geleerde informatie vergeten. Ebbinghouse zette zijn resultaten in een grafiek (de forgetting curve) en toonde aan dat cursisten leerstof zonder herhaling al voor 80% zijn vergeten na 30 dagen. 

The forgetting curveEbbinghouse toonde aan dat door de leerstof opnieuw aan te bieden je ervoor zorgt dat informatie beter onthouden wordt. Door de hersenen te trainen om informatie uit het langetermijngeheugen te halen, worden de neuronen (verbindingen in de hersenen) versterkt. Op deze manier zal de student geleerde stof steeds eenvoudiger aan kunnen spreken.

Herhaling zorgt er dus voor dat je informatie beter onthoudt. Misschien kun je je nog die docent herinneren die riep ‘elke dag even 5 minuten de woordjes leren dan weet je het uit je hoofd voor de toets’.
Even kort iets leren is effectiever dan urenlange colleges en leersessies. We noemen deze manier van leren ook wel ‘microlearning’: in een korte tijd (vaak 3 tot 5 minuten of korter)  die je geconcentreerd inzet leer je iets nieuws en krijg je er snel feedback op.

The forgetting curve 2

Mobiel micro leren

Met mobile micro learning (letterlijk vertaald: ‘mobiel microleren’) bedoelen we microleren op een mobile device. Bijvoorbeeld een tablet, mobiele telefoon, laptop. Hierdoor kun je overal en altijd leren; in de bus, trein, in de wachtkamer bij de tandarts, thuis of op de hotelkamer.
Met name Millenials en ‘digital natives’ (mensen die opgegroeid zijn met digitale media)    hebben voordeel bij mobiel microleren. Door zelf te bepalen waar en wanneer je leert, onthoud je sneller nieuwe informatie en blijft de intrinsieke motivatie hoog.
Een voorbeeld van mobiel micro leren zijn diverse apps die je een nieuwe taal kunnen leren. Het programma biedt je in kleine, hapklare brokjes op een speelse manier een nieuwe informatie. Wanneer je een periode niet geoefend hebt, zal de app je een reminder sturen om de leerstof weer te oefenen. Andere voorbeelden zijn online quizzen, korte (instructie)video’s, (korte) podcasts en informatieve games. Mobiel microleren in een digitale, sociale setting is ook zeker mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het gebruikmaken van de kennis van medeleden (peers) in Facebookgroepen.

Cognitieve belasting theorie

Leren kost energie en concentratie. Wij mensen kunnen maar een bepaalde cognitieve belasting aan. Hoeveel belasting je aan kunt, is per persoon verschillend. Echter, we reageren allemaal op dezelfde manier bij te veel belasting: we haken af. De zgn. ‘cognitieve belasting theorie’  .  In het geval van een e-learning module moet er een balans zijn tussen de vormgeving, ondersteunende elementen en de leerstof waarvan geleerd moet worden.

Cognitieve belasting theorie 

Bijvoorbeeld, je wilt een aantrekkelijke en uitnodigende vormgeving, maar wanneer een vormgeving te druk is, zal dit meer energie en concentratie vragen. Daardoor zal er minder energie overblijven om de nieuwe informatie op te nemen.

Micro-informatie en Microleren

Vormgeving en cognitieve overbelasting zijn niet de enige valkuilen op het gebied van mobiel micro leren. Wanneer de lesmodule (of andere uiting) niet goed in elkaar zit, zal het materiaal microinformatie  bieden in plaats van een mogelijkheid tot microleren. Wat is het verschil? 
Met micro-informatie bied je hapklare brokjes informatie aan, zonder dit interessant te maken. Hierdoor gaat de informatie het ene oor in en het andere uit. Voor microleren moet je nieuwsgierigheid wekken en eigenaarschap  bieden aan de gebruiker. Zo ontstaat er intrinsieke motivatie om zelfs na de les dieper op de stof in te gaan.

Onze hulp hierin

 Aeres Tech Productions heeft ervaring en kennis in huis om je te helpen bij het ontwikkelen van allerlei soorten leermiddelen.