Hoe trekkermonteur Jos Colenbrander trainer bij Aeres Tech werd

Date

Jos Colenbrander volgde afgelopen jaren de niveau 3 en 4 John Deere- monteursopleidingen. Afgelopen zomer rondde hij zijn opleiding succesvol af. Maar in plaats van dat hij als monteur in de werkplaats aan de slag ging, is hij begonnen als trainer bij Aeres Tech. “Ik heb de kans met beide handen aangepakt”, aldus Colenbrander.

Jos Colenbrander (27) is geboren en getogen in Doetinchem (Gld.) en woont sinds enkele jaren in Ermelo (Gld.). Van huis uit is Colenbrander een dierenliefhebber. “Na de middelbare school deed ik een niveau 3 veehouderij-opleiding op het toenmalige AOC Oost. Na deze opleiding heb ik jarenlang gewerkt op het melkveebedrijf bij mijn ouders. We hadden ongeveer 40 Jersey-koeien en wat jongvee. Ook werkte ik bij een nabijgelegen akkerbouwbedrijf en werd ik met mijn trekker en houtversnipperaar ingehuurd voor verschillende bosbouwwerkzaamheden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Ondanks de voorliefde voor de veehouderij besloot Colenbrander in 2018 toch het roer om te gooien. “De toekomst van de melkveehouderij is erg onzeker. Daarom ben ik om mij heen gaan kijken en ben ik in contact gekomen met een mechanisatiebedrijf in Putten (Gld.). Zij waren op zoek naar monteurs en boden een baan aan. Zij adviseerde me om een monteursopleiding te volgen bij Aeres Tech.” Colenbrander volgde eerst de niveau 3 John Deere-bedrijfsopleiding. Aansluitend deed hij de niveau 4-opleiding. Tijdens zijn opleiding werkte Colenbrander in de werkplaats bij het mechanisatiebedrijf.

Colenbrander rondde zijn niveau 4-opleiding in september 2022 succesvol af. Hij kijkt zeer tevreden terug op zijn opleiding: 

Er wordt tijdens de opleiding vrij veel van je gevraagd, maar daar krijg je ook heel veel kennis en ervaring voor terug. Verder is de band tussen de studenten en trainers heel nauw. Dat vond ik erg fijn”

Aanbod

Na het afronden van zijn opleiding had Colenbrander het voornemen om minstens vijf jaar bij het mechanisatiebedrijf te blijven. Maar dat liep anders. “Tijdens mijn opleiding ontdekte ik dat ik mezelf te zijner tijd wel als trainer bij Aeres Tech voor een groep zag staan. Dat was echter een plan voor de lange termijn.” Door een gesprek met Ivo Galekop, trainer van Aeres Tech, werd dat plan echter naar voren geschoven. “Ivo attendeerde mij erop dat ze in Ede nog op zoek waren naar nieuwe trainers. Ik heb die kans met beide handen aangepakt.”Sinds begin januari is Colenbrander fulltime in dienst bij Aeres Tech. “Afgelopen periode heb ik met veel trainingen meegelopen en ben ik verschillende lessen aan het voorbereiden. Binnenkort ga ik mijn eerste trainingen verzorgen en zal ik verschillende studenten begeleiden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Colenbrander ruilde na zijn opleiding de werkplaats vrijwel direct in voor een theorie- en praktijklokaal. Hij ziet dat als een groot voordeel. “Ik beschik over de meest recente kennis en tijdens mijn opleiding heb ik tevens de nodige werkplaatservaring opgedaan. Verder ben ik bekend met de aanpak van Aeres Tech. Dat is een voordeel.” Colenbrander heeft de ambitie om zijn studenten meer te leren dan alleen het oplossen van een storing of het repareren van een mankement. “De hedendaagse monteur moet meer kunnen. Zo is een goede samenwerking met collega’s, het correct opstellen van werkbonnen en het kostenbewust uitvoeren van klussen erg belangrijk binnen een mechanisatiebedrijf. Het is mijn uitdaging om studenten daar bewust van te maken en daarover kennis bij te brengen.”