Hoe kom je aan zo’n model? Het is er niet, het bestaat niet, je kunt het nergens ‘zomaar’ even kopen. Dus, staken Erwin Sportel, en nog twee andere trainers de koppen bij elkaar en besloten zelf iets te verzinnen. Hiervoor hebben ze bij diverse tractorsloperijen inkopen gedaan om tweedehandse onderdelen voor een lesmodel bij elkaar te shoppen. De onderdelen zijn afkomstig van een New Holland-trekker, maar het principe van dit type transmissie is ook voor andere tractoren van toepassing.
Overzichtelijk model
De assen hebben verschillende kleuren die corresponderen met de kleuren in de service handleiding van de fabrikant. Overzichtelijk dus, zeker als je de verschillende onderdelen en hun werking wilt begrijpen. Omdat het model met de hand te bedienen is, zien studenten hoe een CVT precies functioneert. Het model dat Erwin heeft gebouwd is op een onderstel geplaatst en is hierdoor eenvoudig verrijdbaar van het ene naar het andere leslokaal.
Visualiseren werking CVT
De trainers van AeresTech merkten op dat het voor studenten lastige materie is die maar moeilijk inzichtelijk is te maken. “Je kunt het uitleggen, schematisch weergeven, uittekenen, maar het principe van de werking is heel moeilijk te visualiseren. Dat is nu wel mogelijk en het werkt! Studenten leren de techniek van binnenuit en krijgen het vlotjes in de vingers,” aldus Erwin.
Op maat gemaakt lesmodel
Een unieke, én beproefde manier om techniek over te brengen op toekomstige generaties nieuwe monteurs mobiele werktuigen. Dankzij gemotiveerde docenten, flink wat dagen knutselen, een dosis creativiteit en een krappe 1400 euro, heeft AeresTech een prachtig lesmodel in Ede staan waarmee het praktische techniekonderwijs een inspirerende weg is ingeslagen!