Student Jurre Wagenaar legt uit hoe een lesweek bij Aeres Tech is ingedeeld

Date

Jurre Wagenaar volgt de mbo niveau 4 BBL bedrijfsopleiding van John Deere. Acht keer per schooljaar heeft hij een lesweek in Ede. De student legt uit hoe zo’n lesweek eruit ziet, over welke onderwerpen hij les krijgt en of hij ook huiswerk meekrijgt.

Nog een paar maanden en dan begint Jurre Wagenaar aan het laatste onderdeel van zijn opleiding; de eindassessments. Maar voordat het zover is, heeft Wagenaar nog een paar lesweken. “Tijdens de opleiding heb je acht keer per jaar een lesweek. Zo’n week heeft meestal een thema, zoals transmissies, motoren, uitlaatgasnabehandelingstechniek, storingen, enzovoort. Dagelijks beginnen we om 8.30 uur met theorie. Rond de middag gaan we de werkplaats in en voeren we verschillende praktijkopdrachten uit. Een lesdag duurt dagelijks tot ongeveer 16.30 uur”, aldus Wagenaar. “Tijdens de niveau 3-opleiding die ik hiervoor heb gevolgd, kreeg ik ook algemene vakken zoals Engels, Nederlands en rekenen. Maar die vakken heb ik inmiddels afgerond en daardoor krijg ik uitsluitend nog technische vakken. We gaan nu echt de diepte in.”

Tijdens het uitvoeren van de praktijkopdrachten moeten de studenten een verslag maken van de handelingen die zij verricht hebben. “In dit verslag beschrijf ik hoe ik te werk ben gegaan, hoe een bepaalde techniek werkt en hoe ik een storing of mankement heb opgelost. Dit verslag lever ik meestal aan het einde van de lesweek in. En heb ik het verslag dan nog niet af, dan mag ik het ook de eerstvolgende lesweek inleveren”, vertelt Wagenaar.

Gezamelijk Rijden

Na elke lesdag rijdt Wagenaar weer terug naar zijn woonplaats Grootschermer (NH.). Dit is een rit van een uur en een kwartier. “Ik rij gelukkig samen met drie collega’s die dezelfde opleiding volgen. We spreken dan ’s ochtends om 6.45 uur af vlakbij het mechanisatiebedrijf waar wij werken. Ook ’s avonds rijden we weer gezamenlijk naar huis. Overigens heb ik ook klasgenoten die afkomstig zijn uit het noorden van Groningen. Zij blijven wel in Ede en slapen in een hotel of op een vakantiepark in de omgeving.”

Tussen de lesweken door moeten de studenten ook op hun werkplek meerdere opdrachten uitvoeren. “Er zijn verschillende opdrachten, zoals het oplossen van een hydraulische storing of een elektrische storing. Het is sterk afhankelijk van de machines die in de werkplaats staan of ik deze opdrachten kan uitvoeren. Gelukkig is er twee jaar de tijd om alle opdrachten uit te voeren. Meermaals per jaar komt mijn begeleider langs om te controleren of ik mijn werk goed doe. Ook geeft hij mij feedback en helpt hij mij waar dat nodig is”, aldus Wagenaar.

Wil je meer weten over de assessments van de monteursopleiding? In de volgende blog legt student Jurre Wagenaar uit wat assessments zijn en welke onderwerpen er dan getoetst worden. Ook vertelt Wagenaar over de week waarin hij zelf werkplaatschef was bij het mechanisatiebedrijf waar hij werkzaam is. Houd de website van Aeres Tech in de gaten.

De John Deere-bedrijfsschool

Jurre Wagenaar volgt sinds 2019 de John Deere-bedrijfsschool en werkt als monteur in de werkplaats bij mechanisatiebedrijf Kraakman in Zuidoostbeemster (NH.). In zijn vrije tijd hielp Wagenaar veel mee op het melkveebedrijf van zijn opa en oma. “Helaas is het bedrijf 24 jaar geleden gestopt en hebben de koeien plaatsgemaakt voor paarden”, aldus Wagenaar. Het bedrijf telt nog wel vele hectares grasland. Zomerdag helpt Wagenaar bij het landwerk, zoals maaien, schudden en harken. Ook is hij druk met het reviseren van een John Deere 4055. “Komende weken gaat de trekker uit elkaar en gaat hij naar de spuiter. Deze zomer wil ik de trekker graag gebruiken bij de grasoogst”, aldus Wagenaar.

Jurre Wagenaar (20)