Tine Voshart is de eerste vrouwelijke APK3 keurmeester

Date

Tine Voshart werd op 1 februari 2022 de eerste vrouwelijke APK 3-keurmeester in Nederland. De trekkermonteur uit het Noord-Hollandse Nieuwveen vindt dat zelf niet heel opmerkelijk. “Ik vind het vooral jammer dat er zo weinig vrouwen in de landbouwmechanisatie werken. Trekkermonteur is het mooiste vak van de wereld. De vrijheid die je hebt, geen dag is hetzelfde. Het sleutelen: ik vind het heerlijk.”

Voshart werkt al achttien jaar met veel plezier bij landbouwmechanisatiebedrijf Fa. J. van Iperen & Zn. in het dorp Rijnsaterwoude, enkele kilometers ten noorden van Alphen aan den Rijn. Ze doet voornamelijk servicewerk aan trekkers. In 1996 kwam ze van de mts en vervolgens ging ze in de landbouwmechanisatie aan de slag. Alleen toen ze moeder werd, was ze er een jaartje tussenuit, maar ze kon de werkplaats en de trekkers niet blijvend missen. Ze is bij Van Iperen de eerste die de APK 3-training heeft gedaan via Aeres Tech. “Je moet niveau 4 hebben om keurmeester te kunnen worden en je moet de training een beetje makkelijk kunnen inpassen in je werk. Daarom hebben ze mij gevraagd en niet een van mijn collega´s”, vermoedt ze.

Fanatieke groep

De training vond ze wel wat taai. “Het is vooral veel regels en wetten leren. Dat is niet iets waar je als monteur meteen vreselijk enthousiast voor wordt. Maar we hadden een vrij fanatieke groep en het is mooi dat we als bedrijf die keuringen nu kunnen aanbieden, zodra we ook de erkenning als keuringsstation binnen hebben. Ik denk dat het zeker toekomst heeft, want klanten gaan er toch naar vragen. Die vinden het fijn dat als ze een trekker bij ons in onderhoud hebben, we dan ook de keuring kunnen doen. Ik hoop er maandelijks toch wel minimaal twee te gaan keuren.”

Enige vrouw

Tekst gaat verder onder de foto

Voshart is het wel gewend om als enige vrouw in de werkplaats actief te zijn. Toch is ze niet de enige vrouw in het bedrijf: op de administratie bij Van Iperen werkt nóg een vrouw. “Jammer dat weinig vrouwen zich tot dit vak voelen aangetrokken. Ik ben ermee opgegroeid, dat scheelt natuurlijk. Mijn vader werkte ook als monteur in de landbouwmechanisatie en als kind ging ik geregeld mee naar de werkplaats. Ik vond dat prachtig, die grote machines. Zonder dat ik hem heb hoeven stimuleren, doet mijn zoon nu in Harderwijk een opleiding voor monteur mobiele werktuigen. Daar zijn trouwens ook amper meiden. Er is dus nog niet veel veranderd, terwijl dit vak prima door vrouwen kan worden gedaan.” Dat neemt niet weg dat Voshart veel waardering heeft voor vrouwen die bijvoorbeeld in de zorg gaan werken. “Dan moet je goed met mensen kunnen omgaan en veel geduld hebben. Dat ligt mij weer wat minder. Ik ben ook niet zo´n prater. Daarom past dit vak me wel: tegen een trekker hoef je niet veel te zeggen”, besluit ze lachend