Training melkwinningsinstallaties

Date

De eerste vernieuwde trainingen monteur melkwinningstechniek bij Aeres Tech zijn succesvol afgerond. Het leverde 30 monteurs op die nu KOM-gecertificeerd zijn en kwaliteitscontroles mogen uitvoeren bij melkwinningsinstallaties. De training is sinds vorig jaar volledig herzien en is zo ingericht dat studenten kennis verkrijgen van alle grote merken. Wat leren deelnemers en hoe ervaren zij de inhoud van de training?

Hermen Talen volgde de training en werkt sinds een jaar als monteur melkwinningstechniek bij de firma MTec in Staphorst (melkstallen en melkrobots). “In totaal omvat de training 12 dagen waarbij je twee dagen in de week naar het trainingscentrum van Aeres Tech in Ede gaat. Na acht weken doe je examen, zowel in de theorie als de praktijk; KOM neemt deze examens af en zij geven je het certificaat wanneer je slaagt. Totdat ik gecertificeerd was, werkte ik met een tijdelijke goedkeuring van KOM,” legt Hermen uit.

Tekst gaat verder onder de foto

Meerdere merken melkinstallaties

De training is erg divers en is zoveel mogelijk gericht op de praktijk. Om een monteur zo breed mogelijk inzetbaar te maken, is er aandacht voor meerdere merken. Er worden hiervoor melkveebedrijven in de regio bezocht, zodat de praktijkstudie optimaal is. Hermen: ”Ik heb veel kennis opgedaan. De training begint vanaf de basis, dit omdat er monteurs deelnemen van verschillende niveaus. Sommigen werken nog maar een maand als monteur en anderen al een aantal jaren. Ik heb vooral geleerd waar ik speciaal op moet letten, hoe je gemeten waarden moet interpreteren en welke werkvolgordes ik moet hanteren.”

Tekst gaat verder onder de foto

Meer zekerheid voor klanten

Wanneer de training is afgerond en het examen is behaald, kan een monteur een meet- en adviesrapport maken en is hij in staat storingen te lokaliseren. “Dat vind ik goed van deze training, je leert heel veel meer over de waarden die je meet. Voorheen deed ik het aangeleerde kunstje zonder te weten waarom. Nu begrijp ik waarom ik bepaalde handelingen moet doen en waar het voor nodig is. Ik ben ingeschreven als gecertificeerd KOM-monteur/doormeter. Mijn kennis is op niveau en voor mijn bedrijf is dat ook interessant. Zij kunnen hun klanten een vakkundige monteur bieden die weet waar hij het over heeft. Voor klanten geeft dit wat meer zekerheid. En ik voel me vooral veel zelfverzekerder naar de klant toe. Ik weet waar ik over praat en de cijfers en waarden kan ik toelichten. Dat werkt een stuk prettiger,” legt Hermen uit.

Tekst gaat verder onder de foto

Nieuwe Trainingen

Volgens Ron Houweling, trainer bij Aeres Tech, is het de bedoeling elk jaar tussen de 30-40 monteurs op te leiden. “Dit is de enige opleiding die niet gerelateerd is aan een fabrikant. Zo maken monteurs kennis met de techniek en werking van verschillende merken. We willen deze training zo breed als mogelijk geven. Dit is een groot voordeel voor een bedrijf maar ook voor de monteur zelf,” zo vertelt Ron.

Tekst gaat verder onder de foto

Vakkennis melkwinningstechniek boosten?

Klik op onderstaande button voor meer informatie over de opleiding KOM-gecertificeerd monteur melkwinningstechniek en schrijf je direct in.