Workshop veiligheid in de landbouw, beremming & CE markeringen

Welke vakken en certificaten zijn onderdeel van de monteursopleidingen?

Date

De monteursopleidingen van Aeres Tech bestaan grotendeels uit theorie- en praktijklessen die toegespitst zijn op de techniek. Daarnaast volgt de student ook andere vakken en behaalt hij verschillende certificaten.

Tijdens een lesweek bij Aeres Tech volgt een student uiteenlopende trainingen: van motortechniek tot hydrauliek en van transmissies tot elektrotechniek. Daarnaast worden er ook generieke vakken gegeven. Zo krijgen de studenten, zoals gebruikelijk is bij een MBO-opleiding, les in Nederlands en rekenen. In het eerste jaar van een niveau 3-opleiding wordt ongeveer acht uur per lesweek met deze lessen ingevuld. Daarnaast zijn er ook lessen in technisch Engels en Duits, zodat de monteurs deze talen beheersen en eventueel Engelse of Duitse handleidingen kunnen lezen. Alle generieke vakken worden aan het einde van het schooljaar geëxamineerd. In het tweede jaar van de opleiding vervallen de vakken Nederlands en rekenen. De nadruk ligt dan op de technische vakken die voor een klein deel theoretisch en het grootste deel praktisch worden ingevuld.

Verder volgen de monteurs in opleiding ook het vak ‘loopbaan en burgerschap’. Volgens Michiel van Buuren, trainer van Aeres Tech, kun je dit vergelijken met het vak maatschappijleer op de middelbare school. “Tijdens deze lessen leren ze meer over bedrijfsorganisaties en de politiek. Daarnaast werken de leerlingen ook aan hun eigen persoonlijke ontwikkeling en carrière. Zo leren ze een CV opstellen en ontdekken ze hoe een sollicitatiegesprek in zijn werk gaat”, aldus Van Buuren.

Certificaten

Een groot voordeel van de monteursopleidingen van Aeres Tech is dat de studenten ook veel certificaten behalen. De monteur is daardoor eerder volledig inzetbaar voor het leerbedrijf waar hij werkzaam is. Zo is in het eerste jaar van een 2 of 3-jarige niveau 3-opleiding de mogelijkheid om het heftruckcertificaat en een VCA-diploma te behalen.

Omdat er in de landbouw en grondverzet steeds meer elektrische machines komen, is sinds dit schooljaar ook de training NEN9140 in ontwikkeling. Tijdens deze training wordt uitgelegd hoe je veilig kunt sleutelen aan elektrische machines.

Tijdens de niveau 4-opleiding is er ook de mogelijkheid om het certificaat ‘terugwinnen koudemiddelen’ te behalen. Hierbij leert de monteur veilig werken aan airco-installaties met als focus het veilig terugwinnen van de koudemiddelen. “Na het succesvol afronden van deze training is de monteur ook gecertificeerd om koudemiddelen aan te schaffen”, aldus Van Buuren.