Bij een storing of mankement aan bijvoorbeeld een trekker geeft vaak de diagnoseapparatuur uitsluitsel wat er mankeert. Maar soms is de oorzaak lastiger te achterhalen en tast je als monteur in het duister. In dat geval kan een analyse van de motorolie belangrijke informatie opleveren. Met LubAnac, een service van Multi-energiebedrijf TotalEnergies, wordt zo’n analyse uitgevoerd. Maar wat wordt er tijdens zo’n olieanalyse precies onderzocht? Tijdens zes gastcolleges hebben eerstejaars studenten van de niveau 3- en 4-monteursopleidingen daar les over gekregen.
De 2,5 uur durende gastcolleges bestonden uit een theorie- en praktijkdeel. Tijdens het praktijkdeel gingen de studenten olie onderzoeken aan de hand van eenvoudige testjes, vertelt Ids Stuiver, senior application engineer van TotalEnergies. “Voorafgaand hebben we drie oliemonsters laten onderzoeken in ons laboratorium. Daaruit zijn drie rapporten naar voren gekomen. Tijdens de lessen hebben wij de studenten echter niet verteld welk rapport bij welk monster hoorde. Het was de taak aan de studenten om dat te achterhalen”, aldus Stuiver. Door de combinatie tussen theorie en praktijk heeft de trainer ervaren dat het onderwerp veel meer ging spelen bij de studenten. “Dat was vooral te merken aan de vragen die de studenten stelden. Hierbij werden veel praktijksituaties aangehaald om vervolgens te achterhalen of een olieanalyse van meerwaarde had kunnen zijn.”
tekst gaat verder onder de foto
Ids Stuiver, senior application engineer van TotalEnergies, demonstreert een olieanalyse aan studenten
Bloedonderzoek
Een olieanalyse is een belangrijke methode om informatie over een motor te krijgen, bijvoorbeeld als je de oorzaak van een storing of mankement niet kunt vinden. “Het is vergelijkbaar met een bloedonderzoek waaruit belangrijke informatie naar voren kan komen. Dat is bij smeerolie ook het geval. De onderzoekers kunnen bijvoorbeeld in motorolie sporen van vervuiling of slijtage terugvinden, zoals roet, brandstof, metaaldeeltjes, stof, vocht of koelmiddelen. Roetresten kunnen duiden op een slechte verbranding, brandstofresten leggen een probleem met het brandstofsysteem bloot en bij koelmiddel in de olie is er sprake van een lekkage. Dit zijn zomaar wat voorbeelden die uit zo’n analyse naar voren kunnen komen”, vertelt Stuiver.
Samenwerking
Het is niet de eerste keer dat TotalEnergies lessen verzorgd bij Aeres Tech. Sinds 2017 heeft de smeermiddelenproducent meerdere presentaties gegeven tijdens verschillende kennisdagen. Daarnaast verzorgde TotalEnergies vorig jaar theorielessen waarin het nut van olieanalyses werd behandeld. “De nadruk lag toen vooral op de informatie die je uit een olieanalyse kunt halen. Dit jaar zijn we stap verder gegaan door ook een praktijkdeel aan de lessen toe te voegen. Dat sloeg goed aan.”
Komende jaren wordt de samenwerking met TotalEnergies voortgezet. Joery van Schoot, marketing en communicatie specialties bij TotalEnergies, laat weten dat er al plannen worden gemaakt voor nieuwe gastcolleges in het volgende schooljaar. “We hebben veel kennis in huis die we graag willen delen. Aeres Tech is daar dé perfecte plek voor. Monteurs van mechanisatie- en grondverzetbedrijven uit het hele land komen immers naar Ede om daar opleidingen en bijscholingen te volgen”, aldus Van Schoot. “Hoe meer onze doelgroep weet, hoe beter de feedback wordt. Daardoor kunnen wij onze producten en service verder verbeteren. Verder vinden we het belangrijk dat de monteurs van de toekomst nu al kennis met ons maken. Zo ontdekken ze wat wij doen, wie wij zijn en hoe ze ons kunnen bereiken. Zo leren ze bijvoorbeeld onze hoogwaardige smeermiddelen speciaal voor de agrarische sector kennen: de TotalEnergies AgriRange.”