Aeres Tech gaat graafmachine-, shovel- en hijskraanmonteurs opleiden

Date

Aeres Tech in Ede gaat naast monteurs in de mobiele techniek ook monteurs opleiden op het gebied van grondverzet en verticaal transport. De eerste driejarige niveau 3 BBL-opleiding begint in augustus. Met de nieuwe opleiding speelt Aeres Tech in op groeiende vraag vanuit de markt. “De laatste jaren verschuift de landbouwsector steeds meer richting het lichte grondverzet”, ziet Hans Nieuwenhuis, accountmanager van Aeres Tech.

Mechanisatiebedrijven verkopen naast trekkers, werktuigen en andere landbouwmachines steeds vaker ook wielladers, verreikers en kleine graafmachines. “Monteurs die nu vaker aan deze machines sleutelen, hebben aanvullende kennis en kunde nodig. De nieuwe opleiding sluit naadloos aan op wat wij al jaren in de landbouwmechanisatie doen”, stelt Nieuwenhuis.

Toch zijn er in de praktijk wel degelijk verschillen. “Veel werk in de land- bouwmechanisatie wordt gedaan in de werkplaats en deels op locatie. In het grondverzet en verticaal transport is dat juist andersom. Als monteur in die sector moet je dus zelfstandig kunnen werken, creatief zijn, het leuk vinden om juist veel onderweg te zijn. Puur qua techniek zijn de verschillen niet heel groot.”

Specialisatie mogelijk

Tijdens de opleiding wordt de studenten kennis bijgebracht over (diesel)motoren, hydrauliek, elektronica en over rupsonderstellen. Daarnaast leren de studenten onder meer hoe ze moeten omgaan met hoog voltage, alternatieve aandrijvingen en 3D-GPS-machinebesturing. Afhankelijk van de werkplek specialiseert de student zich in grondverzet- machines of telescoopkranen. De praktijk- en theorielessen volgen de studenten in een groep. Daarnaast krijgen de gespecialiseerde groepen onafhankelijk van elkaar verdiepende lessen. Na het succesvol afronden van de opleiding is de student ‘allround technicus mobiele werktuigen’.

Tekst gaat verder onder foto

Sleutelen in praktijklessen

De nieuwe niveau 3 monteursopleiding is merkonafhankelijk en is bedoeld voor studenten die minimaal vmbo-t of vmbo-kader hebben gevolgd. De opleiding wordt verzorgd in Ede, waar een praktijklokaal is ingericht met verschillende compacte grondverzetmachines waaraan gesleuteld kan worden. Bij het naastgelegen VTC, het opleidingscentrum voor verticaal transport dat Aeres Tech vorig jaar heeft overgenomen, worden ook lessen op het gebied van verticaal transport gegeven.

De opleiding begint

De opleiding begint kleinschalig en wordt de komende jaren langzaam uitgebouwd, afhankelijk van de vraag uit de markt. Nieuwenhuis: “Onze kracht is het learning-by-doing-model. En we werken met kleine groepen, zodat we al onze kennis en kunde met veel aandacht voor de studenten kunnen overdragen. We hopen dit eerste jaar met ongeveer zeven studenten te beginnen.” Trainer Sywert Witteveen gaat de opleiding geven.