Aeres Tech traint Gambiaanse monteurs voor ambitieus project

Date

Aeres Tech gaat dit voorjaar enkele monteurs uit Gambia trainen in het onderhouden van kleine New Holland-tractoren en het beheren van een werkplaats. Zij vormen de voorhoede van de hoofdwerkplaats die nabij de Gambiaanse stad Serekunda wordt ingericht. Volgend jaar komt een grotere groep Gambiaanse monteurs voor een training naar Ede. Zij gaan verder landinwaarts werken op steunpunten voor tractoronderhoud.

Het trainingsprogramma is onderdeel van een ambitieus project van mechanisatiebedrijf Tijms uit het Drentse Geesbrug voor de levering van landbouwkennis, mechanisatie, opslag- en irrigatiesystemen aan Gambia. Het gaat in eerste instantie om een project van zes jaar met een totaalbudget van € 17 miljoen, waarvoor in februari het contract is getekend. Aeres Hogeschool Dronten gaat als één van de kennispartners een scholingsprogramma opzetten op universiteiten in Gambia.

Netjes werken

“Monteurs werken in Afrika vaak met eenvoudiger gereedschap en minder netjes dan wij gewend zijn”, vertelt Koen Bult van Aeres Tech, die de monteurs uit Gambia gaat trainen. “In de eerste fase gaan zo’n driehonderd kleine tractoren naar Gambia. Om die draaiende te houden, moet je wel goed onderhoud plegen. Ook moet je de meest voorkomende reparaties kunnen doen en storingen kunnen verhelpen. Daar gaan wij de al enigszins ervaren Gambiaanse monteurs in trainen. Ze leren werken met een set basisgereedschappen die worden meegeleverd met de tractoren.”

Bult heeft eerder al zo’n acht jaar in Afrika gewerkt, onder andere voor het opzetten van een grote rijstboerderij in Tanzania. Daarom sluit zijn ervaring goed aan bij de werkwijze en mentaliteit van de buitenlandse studenten uit Gambia. Hij zal voor het verder uitbouwen en ondersteunen van de hoofdwerkplaats bij Serekunda ook enkele keren naar Gambia reizen. “Behalve goede trainingen is blijvende begeleiding van de monteurs erg belangrijk. Anders loop je het risico dat de aandacht voor onderhoud verslapt en er veel tractoren uitvallen. Dat willen we uiteraard voorkomen.”

Ambitieus project

Johan Tijms, directielid van mechanisatiebedrijf Tijms, beaamt dat. “De tractoren zijn een belangrijk deel van het ambitieuze project. Enerzijds willen we het rendement van de pindateelt sterk verbeteren. Anderzijds gaan we boeren buiten het drie maanden durende regenseizoen, waarin pinda’s worden geteeld, ook andere gewassen laten telen, zoals uien, mais, soja, aardappelen en groene bonen. Nu importeert het land bijna alle landbouwproducten en leunt het sterk op de export van pinda’s. De komende tien jaar gaan we werken aan een omslag. Het is immers veel efficiënter en goedkoper om dat voedsel zelf te verbouwen. En dankzij mechanisatie kan de teelt ook grootschaliger en efficiënter.”

Tekst gaat verder onder foto

Zeecontainers

Voor dit project heeft Tijms een contract getekend met de National Food Security Processing and Marketing Corporation, voorheen de Gambia Groundnut Corporation (GGC). Bij deze corporatie zijn 2.600 boerengemeenschappen aangesloten. Het feit dat dit project onder de vleugels van de coöperatie gaat en niet via de overheid maakt de kans van slagen veel groter. Dat betekent minder tegenwerking en gedoe met overheidsofficials. En we hebben de zegen van de president en dat is in zo’n land enorm behulpzaam”, aldus Tijms.

De komende tien jaar krijgt elke gemeenschap die is aangesloten bij de coöperatie een zeecontainer met zonnepanelen, slangen en een pomp-unit voor druppelirrigatie, zaad, meststoffen, en een tractor voor grondbewerking. Tijms levert deze units. “Er zijn steeds meer jonge boeren die goed Engels spreken en die de omslag kunnen maken naar nieuwe en moderne teelten. Met de juiste scholing en ondersteuning van kleinschalige landbouwmechanisatie, zoals 55- en 80 pk-tractoren en kleine werktuigen voor zaaien, bemesten en oogsten, kunnen ze de omslag van de landbouw in Gambia gaan maken. Maar dat lukt alleen als we ze ook helpen om de nieuwe werkwijze zelf in stand te houden. Daarom zetten we ook een werkplaats voor tractoronderhoud op in Gambia zelf, met lokale steunpunten landinwaarts. Aeres Tech is hierbij een ervaren partner.”

Al voor corona zijn vertegenwoordigers van het Gambiaanse ministerie van landbouw rondgeleid bij Aeres Tech in Ede om de trainingsfaciliteiten te bekijken. Bult: “Ze hebben het volste vertrouwen in onze deskundigheid en faciliteiten. Het is mooi dat Aeres Tech met de trainingen dit project kan ondersteunen.”