Jurre Wagenaar

Daarom koos student Jurre Wagenaar voor de John Deere bedrijfsschool

Date

Student Jurre Wagenaar volgt sinds 2019 de John Deere bedrijfsschool bij Aeres Tech. Wagenaar legt uit welke vooropleiding hij heeft gehad en waarom hij voor deze bedrijfsopleiding koos. 

Begin november; in een theorielokaal op de eerste verdieping van Aeres Tech in Ede (Gld.) krijgen de studenten van de John Deere bedrijfsschool les over uitlaatgasnabehandelingstechnieken. Tot de groep studenten behoort ook Jurre Wagenaar. Deze 20-jarige student komt uit het Noord-Hollandse Grootschermer, een dorp onder de rook van Alkmaar. Sinds 2019 volgt hij de John Deere bedrijfsschool. Voordat hij met deze opleiding begon, zat Wagenaar op PCC Oosterhout in Alkmaar (NH.). Op deze middelbare school volgde hij de kaderberoepsgerichte leerweg van het vmbo (vmbo-k). “In het derde leerjaar van Vakcollege Techniek heb ik gekozen voor het profiel PIE, wat staat voor produceren, installeren en energie. Als keuzevak koos ik metaalbewerking. Hiervoor liep ik stage in de werkplaats bij Kraakman in Zuidoostbeemster (NH.). Dit mechanisatiebedrijf verkoopt en onderhoudt onder meer John Deere-trekkers, Beco-kiepers en Lemken-werktuigen. Ik had het daar zo naar mijn zin dat ik na de middelbare school bij Kraakman ben blijven werken”, aldus Wagenaar.

Om een vakbekwaam Technicus Mobiele Werktuigen te worden, gaf de werkplaatschef van Kraakman de tip om een opleiding bij Aeres Tech te volgen. Twee monteurs van de desbetreffende Kraakman-vestiging hadden immers al eerder een opleiding bij Aeres Tech succesvol afgerond. 

“Ik heb eerst een open dag bezocht. Hierbij vielen de praktijklokalen mij direct op. Deze lokalen staan vol met trekkers, transmissies en motoren”

Naast de open dag van Aeres Tech bezocht Wagenaar ook andere scholen. Maar uiteindelijk ging zijn keuze toch uit naar de mbo niveau 3 BBL bedrijfsopleiding van John Deere. “De opleiding is toegespitst op één merk. Dat maakt het erg interessant. Daarnaast sprak mij de combinatie tussen werken en leren erg aan. Bij Aeres Tech heb ik, verdeeld over het schooljaar, meerdere lesweken in Ede. Tussendoor werk ik bij het mechanisatiebedrijf en doe ik veel praktijkervaring op. Ik ben van mening dat dit leerzamer is dan vier dagen werken en één dag school in de week”, vertelt Wagenaar. Drie jaar geleden startte hij met de mbo niveau 3 opleiding en deze rondde hij in 2021 af. Inmiddels zit de Noord-Hollander in het tweede en tevens laatste jaar van de mbo niveau 4 opleiding tot Technisch Specialist Mobiele Werktuigen. In de zomer van 2023 hoopt Wagenaar deze opleiding af te ronden.

Verschillende bedrijven

Studenten van de John Deere bedrijfsschool zijn in het dagelijks leven werkzaam als monteur bij John Deere-dealers zoals Kraakman of Groenoord. De kosten van de opleiding worden veelal vergoed door het bedrijf waar de student werkzaam is. Ook bij Wagenaar is dit het geval. Door de opleiding heeft Wagenaar tevens veel nieuwe mensen leren kennen. “Bij de start van de opleiding kende ik mijn medestudenten niet, maar inmiddels zijn we een hechte groep. Het is erg leerzaam om de praktijkverhalen van andere mensen en bedrijven te horen”, aldus Wagenaar. 

Wil je weten hoe een lesweek bij Aeres Tech eruit ziet? In de volgende blog legt student Jurre Wagenaar uit hoe een lesweek is opgebouwd, welke onderwerpen er worden behandeld en hoe die onderwerpen worden getoetst. Houd de website van Aeres Tech in de gaten.

Achtergrond  informatie Jurre Wagenaar (20 jaar)

Jurre WagenaarJurre Wagenaar, student van de John Deere bedrijfsschool, heeft al van jongs af aan affiniteit met de agrarische wereld. “Mijn opa en oma hadden een melkveebedrijf met 85 koeien en 70 hectare grasland. Ik heb daar veel tijd doorgebracht. Helaas is het bedrijf in 2000 gestopt en hebben de koeien plaatsgemaakt voor paarden.

In de zomermaanden help ik mee met het landwerk, zoals maaien, schudden en harken. Ik heb daar in de schuur ook mijn eigen trekker staan;een John Deere 4055. Afgelopen maanden heb ik de motor volledig gereviseerd en binnenkort ga ik de trekker opnieuw laten spuiten. Zodra de trekker klaar is, ga ik hem hobbymatig gebruiken bij de grasoogst”, vertelt Wagenaar.

In het weekend en op zomeravonden werkt Wagenaar ook bij een nabijgelegen melkveebedrijf. Dit bedrijf telt 220 koeien en heeft 200 hectare grasland, waarvan ongeveer 100 hectare beheerland. En hoe kan het ook anders; ook op dit bedrijf hebben ze vijf John Deere-trekkers.