Henk Jan van Vlastuin in de werkplaats

‘Merkkennis is essentieel’

Date

In het Gelderse dorp Kesteren zit Vlastuin Mechanisatie, een John Deere-dealer die ook machines van onder andere JCB, Kverneland en Trioliet verkoopt. In de werkplaats staan ook opleggers en tanktrailers. Het mechanisatiebedrijf valt namelijk onder de Vlastuin Group die in een fabriekshal verderop op het industrieterrein trailers onder de merknaam D-Tec bouwt. 

Onderhoud en reparaties daarvan gebeurt in de werkplaats van het mechanisatiebedrijf. Hier werkt monteur Henk-Jan van Vlastuin (28). Hij startte in 2011 als stagiair in de lasserij van het constructiebedrijf. In 2015 nam de Vlastuin Group het tegenoverliggende mechanisatiebedrijf Westrenen Mechanisatie over. Henk-Jan verhuisde mee en startte meteen met de John Deere-bedrijfsopleiding bij Aeres Tech in Ede.

Van Vlastuin: “Eerst volgde ik de basistechniek en toen stroomde ik door naar de niveau 3 BBL-opleiding. De niveau 4-opleiding heb ik in september 2019 afgerond.” Henk-Jan adviseert elke student om een merkopleiding te volgen. “De techniek van landbouwmachines wordt steeds gecompliceerder. Om de klant goed te kunnen helpen, is merkkennis essentieel. Daarnaast is specialisatie belangrijk. Ik richt me steeds meer op gps-systemen. Mijn adviserende rol wordt steeds groter. Zo help ik akkerbouwers en boomkwekers vaak bij het gebruik van My John Deere, het softwaresysteem waarin een klant alle gegevens over zijn machines en werkzaamheden kan terugzien.”

In de technische wereld is er een groot gebrek aan personeel en dat merkt ook Vlastuin Mechanisatie. “Wij hebben meerdere vacatures openstaan, maar het is lastig om hiervoor personeel te vinden. Wij streven naar een nauwer contact met scholen. Het bedrijfsleven moet een verlenging van de opleiding worden, waarbij scholieren al tijdens de studie bij ons in de werkplaats meedraaien. Dat is wat duurder, maar daardoor vinden we wel betere monteurs. Zo draait er in de werkplaats een scholier mee die dagelijks samenwerkt met een ervaren monteur. Hierdoor wordt de scholier beter begeleid en kan hij vragen stellen als hij iets niet begrijpt. Zo leert hij veel meer,” aldus Van Vlastuin.