Header New Holland

Waarom de CNH bedrijfsopleiding voor betere monteurs zorgt

Date

De merken Case IH, New Holland en Steyr hebben bij Aeres Tech een eigen bedrijfsschool. Erwin Sportel, trainer van Aeres Tech, legt uit wat de voordelen zijn van de CNH-monteursopleiding. “Wij ontvangen de informatie uit eerste hand”, aldus Sportel.

Veel monteursopleidingen bij Aeres Tech zijn toegespitst op specifieke machinemerken. Dit zijn de zogenoemde bedrijfsscholen. Voor de merken van moederbedrijf CNH (Case IH, New Holland en Steyr) is er bij Aeres Tech een niveau 3 en niveau 4 BBL-opleiding. Erwin Sportel, trainer bij Aeres Tech, verzorgt samen met twee andere trainers de lessen voor de CNH-bedrijfsschool. Sportel heeft van oudsher al veel kennis en ervaring met deze merken. “Ik heb jarenlang bij een Fiat-dealer gewerkt. Dat mechanisatiebedrijf is naar verloop van tijd New Holland-machines gaan verkopen”, vertelt Sportel.

De trekkers van Case IH, New Holland en Steyr hebben - op de kleur en het ontwerp na - veel overeenkomsten. De motoren, transmissies, achterbruggen en software worden in verschillende merken en types gebruikt. Omdat er zoveel gelijkenissen zijn, hebben de studenten van de CNH-bedrijfsschool gezamenlijk les. “We streven er wel naar dat in het praktijklokaal de trekkers van alle merken staan. Zo kunnen de studenten opdrachten uitvoeren aan het merk dat het mechanisatiebedrijf waar zij werkzaam zijn, verkoopt. CNH stelt hier trekkers voor beschikbaar en daarnaast heeft Aeres Tech ook nog twee trekkers in het bezit”, aldus Sportel.

Contact met fabriek

Volgens de trainer van Aeres Tech is het vooral een groot voordeel dat zij veel en nauw contact hebben met CNH. “Wij als trainers gaan meermaals per jaar naar de fabriek om bijgeschoold te worden. Dit gebeurt met name als er nieuwe modellen of series op de markt komen. Hierbij ontvangen wij actuele informatie uit eerste hand van de fabrikant zelf. Dat is ontzettend waardevol. Daarnaast volgen wij ook online trainingen als er bijvoorbeeld updates worden doorgevoerd”, vertelt Sportel. De lijntjes tussen Aeres Tech en de fabrikant zijn dus erg kort. De student krijgt daardoor zeer betrouwbare, gedetailleerde en waardevolle informatie toegereikt.

Tijdens de niveau 3 opleiding volgen de studenten veel basisvakken zoals hydrauliek, elektrotechniek en motortechniek. Om de verbinding met de merken te maken, voeren de studenten de bijbehorende opdrachten uit op de machines van Case IH, New Holland en Steyr. “Zo worden zelfs de algemene vakken toegespitst op de CNH-producten. Bij de niveau 4-opleiding staan de lesweken veelal in het teken van een specifiek onderwerp, zoals transmissies, diagnose stellen, GPS-systemen of aircotechniek. Ook hierbij wordt er nadrukkelijk op de techniek van CNH ingegaan. Denk hierbij aan vier- of achttraps powershifttransmissies of de diagnose-apparatuur van CNH.”

Vertrouwen

CNH kiest ervoor om het opleiden van monteurs over te laten aan Aeres Tech. “Zij vertrouwen op de kennis en expertise van de Aeres Tech-trainers. Daarnaast zijn er in Nederland onvoldoende merkspecifieke monteurstudenten om een trainer het hele jaar fulltime aan het werk te zetten. Om die reden brengen de machinebouwers de scholing en opleiding liever onder bij Aeres Tech. Zelfs dealertrainingen worden georganiseerd bij Aeres Tech. Specifieke trainingen over oogstmachines en balenpersen vinden wel plaats bij de CNH-fabriek in Zedelgem (B)”, aldus Sportel.

Case-Steyr bedrijfsschool Aeres Tech