Waarom je moet kiezen voor de Claas-bedrijfsschool

Date

Studenten die lyrisch zijn van Claas-trekkers, combines en hakselaars, kunnen bij Aeres Tech de Claas-bedrijfsschool volgen. Deze opleiding staat bijna volledig in het teken van dit Duitse machinemerk. Wat zijn de voordelen van zo’n bedrijfsschool?

Bij trekkermonteurs zit de voorkeur voor een machinemerk vaak diepgeworteld. Mede om die reden kun je bij Aeres Tech verschillende bedrijfsscholen volgen. Bij de Claas-bedrijfsschool ligt de focus op de machines en techniek van de Duitse fabrikant om zo de monteur op te leiden tot een Claas-expert. Jan Willem Groot Wassink, één van de trainers van de Claas-bedrijfsschool, legt uit wat je zoal leert tijdens de opleiding. “De niveau 3-opleiding is een brede opleiding met verdieping in het merk Claas. In de niveau 3 opleiding werken we aan algemene en brede basiskennis en zoeken we vervolgens verdieping in de techniek en systemen die Claas gebruikt. Deze basistechnieken kom je niet altijd één-op-één in een Claas-machine tegen, maar zijn voor de monteurs wel noodzakelijk om te leren kennen.” Zo werken de studenten tijdens de hydraulieklessen onder meer met een lesmodel van een Herder-maaiarm. Hierbij ontdekken de studenten de werking van servobediening, een aansturingtechniek die niet op CLAAS-tractoren wordt toegepast maar wel in de werkplaats voorkomt. Verder wordt bijvoorbeeld tijdens een transmissieles een versnellingsbak van een ander merk gebruikt. “Schakelen met een enkel planetair stelsel is in beginsel soms lastig te begrijpen en uit te leggen. Laat staan drie planetaire stelsels achter elkaar, zoals Claas gebruikt in de powershifttransmissie”, aldus Groot Wassink. “De doelstelling is om voor de leerlingen tot een logische opbouw van een technisch verhaal te komen met toepassing gericht op het merk Claas.”


Werkplaats

Elke student werkt tijdens de Claas-opleiding fulltime in de werkplaats van een mechanisatiebedrijf bij hem of haar in de buurt. Eén vereiste is dat het mechanisatiebedrijf machines van Claas verkoopt, onderhoudt en repareert. De student heeft gemiddeld eens in de zes weken een lesweek bij Aeres Tech in Ede (Gld.). Dit onderscheidt de BBL-opleiding van Aeres Tech met die van andere scholen. “Het meeste unieke aan de Claas-bedrijfsschool is dat de student wordt opgeleid in de techniek die hij morgen in de werkplaats van zijn leerbedrijf kan tegenkomen”, aldus Jan Willem Groot Wassink. Elke klas telt maximaal 12 leerlingen. “De groepen zijn vrij klein, waardoor de studenten meer aandacht krijgen. Daarnaast is er ook meer mogelijkheid om vragen te stellen en te discussiëren.”

Na het succesvol afronden van de tweejarige niveau 3-opleiding heeft de monteur een zeer goede technische basis. “De studenten die uit de niveau 3-opleiding komen, stromen veelal door naar de niveau 4-opleiding. Dit is eveneens een tweejarige opleiding waarin de monteurs zich verder specialiseren. Tijdens deze opleiding leren de monteurs onder meer diagnoses stellen met speciale apparatuur, storingen oplossen, configuraties doorvoeren en het werken aan de uitlaatgasbehandelingstechniek. Bij deze opleiding draaien de lessen volledig om de machines van Claas. In het praktijklokaal hebben we daarvoor ook meerdere Claas-trekkers staan. Verder werken de leerling monteurs met specifieke Claas-apparatuur en programma’s waardoor ze meer toegang hebben tot de techniek dan monteurs van andere opleidingen. “De niveau 4-opleiding bestaat voor een groot deel uit producttrainingen die na afronding van de opleiding dus niet meer gevolgd hoeven te worden. Leerlingen die de Claas Dealer Bedrijfsschool (CDB4) hebben afgerond, zijn qua kennis dermate ‘op niveau’ dat ze bij de eerstvolgende producttrainingen kunnen aansluiten bij ervaren collega’s”, aldus Groot Wassink.

Sneller inzetbare monteurs

De machines van Claas worden naar Nederland gehaald door Kamps de Wild in Zevenaar (Gld.). Deze importeur is groot voorstander van merkspecifieke monteursopleidingen. William Peek, service desk manager van Kamps de Wild, legt uit: “De monteurs raken direct vertrouwd met het werken met de machines, technische documentaties en diagnosesystemen van Claas. Daardoor zijn ze sneller en beter inzetbaar als monteur bij de Claas-dealer.” 

In plaats van het zelf organiseren van trainingen heeft Kamps de Wild er al tientallen jaren geleden voor gekozen om de scholing van ervaren Claas-monteurs uit te besteden aan Aeres Tech. “Aeres Tech neemt ons veel werk uit handen bij het organiseren en uitvoeren van diverse trainingen; hier zijn zij ook in gespecialiseerd. De locatie is perfect en ligt centraal in Nederland. We werken inmiddels al 20 jaar nauw samen. We bespreken regelmatig de onderwerpen en stellen machines en tractoren beschikbaar die noodzakelijk zijn voor de trainingen”, vertelt Peek. Dat wil overigens niet zeggen dat er in Zevenaar geen trainingen plaatsvinden. “In Zevenaar worden ook trainingen gegeven. Vaak zijn dit trainingen voor verkopers, maar ook technische trainingen voor machines waarvan slechts een enkele monteur van een dealer getraind hoeft te worden. Deze trainingen worden dan gegeven door onze eigen productspecialisten”, aldus Peek. De trainers van Aeres Tech reizen ook regelmatig met de studenten af naar de Claas-importeur. Trainer Jan Willem Groot Wassink: “Een monteursopleiding omvat naast tractoren ook oogstmachines en werktuigen. Hiervoor gaan we meermaals per jaar met de studenten naar Kamps de Wild. De importeur is slechts een half uur verwijderd van Aeres Tech en heeft veel machines staan.” 

Hoewel de meeste machines uit het Claas-assortiment onder de aandacht worden gebracht in de opleiding, ligt de nadruk op trekkers en hakselaars. “Voor de grootpakpersen, combines en grondverzetmachines van Claas is er iets minder aandacht. Deze machines worden namelijk in minder groten getale in Nederland verkocht.
 

Na de opleiding

Nadat de studenten de Claas-bedrijfsschool hebben afgerond, komen de monteurs nog steeds regelmatig over de vloer bij Aeres Tech. De monteurs volgen hier bijscholingen. “De meeste technische dealertrainingen worden bij en door Aeres Tech gehouden. Trainingen voor productgroepen waarbij er slechts enkele deelnemers zijn, organiseren we zelf of samen met Claas in Duitsland. Dit geldt bijvoorbeeld voor de maaidorsers, shovels, verreikers en persen. Aeres Tech voert alle technische trainingen uit voor de tractoren en de hakselaars”, aldus William Peek van Kamps de Wild.