Waterstof challenge: de prestaties van het Aeres Tech-team

Date

Een twaalfkoppig team van Aeres Tech deed op donderdag 12 mei 2022 mee met de waterstof challenge van platform Tim (Tech in motion) in Arnhem (Gld.). Tijdens de challenge demonstreerden de studenten de Hygrotraxx, een waterstofrobot die autonoom onkruid kan schoffelen.

Aanvankelijk deden acht scholen, opleidingsinstituten en trainingcentra mee aan de challenge. Echter kregen niet alle deelnemers het waterstofvoertuig op tijd af. Tijdens de challenge die plaatsvond op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem (Gld.) demonstreerden uiteindelijk de teams van Aeres Tech uit Ede (Gld.), Soma College uit Harderwijk (Gld.) en Aventus uit Apeldoorn (Gld.) een waterstofvoertuig.

Het was de taak aan twee studenten van elk team om het zelfontwikkelde waterstofvoertuig te presenteren aan het publiek en de jury. De studenten gaven hierbij uitleg over de werkwijze, de hindernissen die zij tijdens het bouwproces tegenkwamen en hetgeen wat zij van het project hebben geleerd. Na elke presentatie was er de mogelijkheid om de werking van het voertuig te demonstreren aan de aanwezigen. Het doel van de waterstof challenge was om studenten op een leuke en competitieve manier kennis te laten maken met waterstof, elektriciteit en robottechnologie.

De voertuigen werden beoordeeld door een vakjury, bestaande uit Paul van Ham van waterstoftrekkerproducent H2Trac en Jan Bredenoord van aggregatenproducent en -leverancier Bredenoord. Zij kozen geen winnaar, maar spraken wel veel lovende woorden uit over de deelnemende teams. Verder werden de teamprestaties van het Soma College, Aventus en Aeres Tech bekroond met drie speciale bokalen.

De voertuigen

Voor de waterstof challenge was het de opdracht om een miniatuur waterstofvoertuig te bouwen die past binnen de landbouw- of grondverzetwereld. Studenten van het Soma College bouwden een Bruder-miniatuur van een Caterpillar-bulldozer om. Het bijzondere aan deze bulldozer was dat je de machine ook via een applicatie op de telefoon kon bedienen.

Tekst gaat verder onder de foto

Studenten van Aventus in Apeldoorn hadden een miniatuur Claas Axion 950 trekker en Claas Jaguar 900 hakselaar voorzien van een brandstofcel en waterstofpatronen. Omdat de Claas Axion 950 te weinig ruimte bood voor de brandstofcel werd de waterstoftechnologie in een Joskin-kieper gebouwd. Via een kabel werden de elektromotoren van de trekker gevoed.

Tekst gaat verder onder de foto

Het team van Aeres Tech, bestaande uit twaalf studenten van de BBL niveau 4 monteursopleiding van de Abemec-bedrijfschool, bouwde een schoffelrobot; de Hygrotraxx. De basis van deze robot was een vierwielaangedreven RC-auto met rupsbanden. Aan de achterkant van het voertuig bouwden de studenten een vingerwieder die elektrisch kon heffen en zakken. Met behulp van sensoren kon het voertuig een zwarte lijn op de vloer volgen. Ook detecteerden de sensoren een planten- of bomenrij, waarna de vingerwieder automatisch omlaag zakte of omhoog hief.