Waterstof challenge: twaalf studenten bouwen waterstof aangedreven schoffelrobot

Date

Twaalf studenten van de Abemec-bedrijfsopleiding doen op donderdag 12 mei mee met de waterstof challenge van Tim (Tech in motion). Voor de challenge bouwen de studenten een schaalmodel om tot een waterstofvoertuig.

De waterstof challenge is in het leven door Tim (Tech in motion), een samenwerking tussen scholen en brancheverenigingen om opleidingen in de mobiele techniek te promoten. Deze challenge is gebaseerd op de wedstrijd van Horizon. Deze producent maakt en verkoopt lesmodellen waarmee studenten een waterstof aangedreven raceauto in elkaar kunnen zetten. Jaarlijks organiseert de producent ook een duurrace waaraan studenten met de waterstofauto’s mogen deelnemen. Marcel Hoornsman, trainer van Aeres Tech, legt uit: “Die wedstrijd is erg interessant, aangezien de studenten op een leuke en praktische manier kennis maken met waterstoftechniek. Maar een duurrace met raceauto’s sluit niet aan op mobiele techniek. Daarom heeft een werkgroep van Tim een alternatieve challenge bedacht die wel aansluit bij de sector.”

Voor de challenge bouwen de studenten een schaalmodel van een machine uit de sector om tot een waterstof aangedreven machine. Naast het rijden op onverhard terrein mag dit voertuig ook een taak uitvoeren, zoals schoffelen, grond verplaatsen of kiepers trekken. In totaal doen er zes scholen, waaronder het Soma College in Harderwijk (Gld.) en Aventus in Apeldoorn (Gld.), mee aan de wedstrijd. Op donderdag 12 mei vindt de wedstrijd, op een nog onbekende locatie, plaats en mogen de leerlingen de waterstofvoertuigen demonstreren. Ook geeft elk team een presentatie waarbij ze meer informatie vertellen over de werking, het bouwproces en de bijzonderheden van het voertuig.

Claas-hakselaar

Voor de challenge heeft het Soma College in Harderwijk een Caterpillar-bulldozer omgebouwd. Het bijzondere aan de machine is dat je deze kunt bedienen met een applicatie op de telefoon. Studenten van Aventus in Apeldoorn hebben een miniatuur Claas-trekker en hakselaar voorzien van een brandstofcel. Ook Aeres Tech doet mee aan de challenge. “Een team van twaalf studenten van de opleiding van mechanisatiebedrijf Abemec hebben afgelopen maanden een waterstofrobot ontwikkeld die kan schoffelen tussen kleine boompjes”, aldus Hoornsman.

Wil je meer weten over de waterstof aangedreven schoffelrobot van de studenten van Aeres Tech? In de volgende blog lees je meer over het team en het bouwproces. Houd de website van Aeres Tech in de gaten.