Welke cursussen en trainingen moet mijn personeel jaarlijks volgen

Date

De technische ontwikkelingen in de landbouwmechanisatie gaan snel. Daarom is het noodzaak dat het personeel van een mechanisatiebedrijf ieder jaar cursussen en trainingen volgt. Denk goed na welke bijscholingen het personeel volgt. “Het moet aansluiten bij de strategie van het bedrijf”, aldus Hans Nieuwenhuis, accountmanager van Aeres Tech.

Het is noodzaak dat monteurs op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen, vooral als een fabrikant een nieuwe machineserie of een nieuw type introduceert. Zorg ervoor dat monteurs regelmatig bijgepraat worden door de fabrikanten en importeurs. Laat ze daarnaast vakinhoudelijke bijscholingen volgen op scholen of bij opleidingsinstituten en trainingcentra. Door scholing verbetert de kwaliteit van het bedrijf, wordt er efficiënter gewerkt en raken medewerkers meer gemotiveerd.

Ook trainingen en herhalingscursussen voor het VCA-certificaat, heftruckcertificaat, SKL-keuringsdiploma en APK 3-diploma zijn belangrijk. De monteur hoeft deze opleidingen echter niet jaarlijks te volgen. De meeste certificaten verlopen immers niet jaarlijks. Een VCA-certificaat is tien jaar geldig, een heftruckcertificaat vijf jaar en een SGL-diploma gaat drie jaar mee.

Maak een plan

Bedenk goed welke trainingen en cursussen het personeel gaat volgen. Maak hiervoor een bedrijfsopleidingsplan. “Het is zonde van de tijd en het geld als het personeel trainingen volgt waar het bedrijf weinig tot geen profijt van heeft”, benadrukt Hans Nieuwenhuis, accountmanager van Aeres Tech. “Een voorbeeld: je kunt je monteurs opleiden tot keurmeester APK 3, maar ga eerst eens na hoeveel keuringen je per jaar verwacht uit te voeren. Zijn dit maar een paar keuringen per jaar, dan is het slimmer om het personeel op andere vlakken te laten specialiseren. Door te specialiseren kun je je als bedrijf immers onderscheiden.” Zijn er binnen jouw bedrijf meerdere monteurs werkzaam, laat ze dan op verschillende vlakken specialiseren. Zo zijn er vakspecialisten die alles weten van een specifieke techniek zoals gps, dataverzameling of het uitlezen van machines.

Voorkennis

Uiteraard is het belangrijk dat de monteur trainingen en cursussen volgt die bij zijn of haar niveau aansluit. “Bij een diagnosetraining is de nodige voorkennis van bepaalde technieken en trekkermerken vereist. Heeft een monteur die kennis niet, dan kan hij of zij beter eerst een basistraining volgen.” Aeres Tech verzorgt veel trainingen op verschillende niveaus; basis, gevorderd en expert. Met behulp van de trainingbeschrijvingen op de website van Aeres Tech kun je inschatten welke training het beste bij jouw personeel past.

Jaarlijkse kosten

Het volgen van cursussen, trainingen en bijscholingen brengt kosten met zich mee. Calculeer dit in. “Reken jaarlijks minimaal 1.500 euro per persoon aan trainingen en bijscholingen. Dat klinkt fors, maar dat bedrag is noodzakelijk om alle ontwikkelingen bij te blijven. Bereken de opleidingskosten desnoods door in het uurtarief van de monteurs. De klant hecht immers ook waarde aan een goed opgeleide monteur die zijn werk goed en netjes uitvoert”, aldus Nieuwenhuis.

Kortom, het opleiden en bijscholen van personeel neemt de nodige kosten met zich mee. Maar door de kennis en kunde van monteurs naar een hoger plan te tillen, kun je de klant beter van dienst zijn. Daarnaast zorgt specialisatie ervoor dat je je kunt onderscheiden van andere bedrijven. “Opleiding is juist een investering voor de toekomst”, benadrukt Nieuwenhuis.