Ad Agrotechniek en management deeltijd hbo studie Aeres Hogeschool Dronten

Agrotechniek & management

Fabrikanten en importeurs van trekkers, werktuigen en machines zetten in op een professionaliseringsslag bij dealerbedrijven. De sector vraagt steeds meer om mensen met bedrijfskundige-, technische- en managementvaardigheden. Medewerkers die breed inzetbaar zijn, leiding kunnen geven, financiële gegevens kunnen analyseren en planmatig kunnen denken en werken en communicatief sterk onderlegd zijn. Kortom medewerkers die de ambitie hebben om zichzelf te ontwikkelen en door te groeien tot bijvoorbeeld vertegenwoordiger / account- manager of marketing specialist. Aeres Hogeschool en Aeres Tech bieden daarom samen de studie Ad Agrotechniek & management aan.

Wat zijn de toelatingseisen?

Deze deeltijdstudie is bedoeld voor mensen met minimaal twee jaar werkervaring (mbo+ niveau), die is opgedaan na het behalen van een mbo-niveau 4, havo- of vwo-diploma. Stages worden niet tot werkervaring gerekend. Het aantoonbaar beschikken over de gevraagde werkervaring maakt een student toelaatbaar in het compacte deeltijdprogramma.

Inschrijven voor een deeltijdstudie gaat via Studielink. Via deze link wordt u doorgestuurd naar de betreffende Studielinkpagina waar u met uw DigiD kunt inloggen. Nadat wij de aanmelding hebben ontvangen vanuit Studielink, vragen we via een aanmeldformulier een aantal aanvullende gegevens, zoals kopie diploma, cijferlijst en werkervaring (cv). Om in september te kunnen starten, dient de gehele inschrijfprocedure vóór 31 augustus te zijn doorlopen.

Vragen?

Heeft u vragen over de toelating? Neem dan contact op met instroomcoördinator mevrouw Jeannette Wolters via 088 - 020 5965 of j.wolters@aeres.nl

Inhoud van deze opleiding

 • De studie is een 2-jarige variant van de deeltijd opleiding Bedrijfskunde & agribusiness en is gericht op werkenden in de mechanisatiebranche. Het bedrijfskundige deel van de studie wordt verzorgd bij Aeres Hogeschool Dronten, het technische deel bij Aeres Tech in Ede.

  Tijdens de studie Agrotechniek & management krijgt u 70% bedrijfskundige vakken en 30% vakken gericht op techniek. Een ideale combinatie! Tijdens deze studie krijgt u meer inzicht in technische en bedrijfskunde zaken bij verschillende (agribusiness) bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een fabrikant, importeur of loon-en mechanisatiebedrijf. De studie is onderdeel van de opleiding Bedrijfskunde & agribusiness.

  Welke vaardigheden heeft u als u klaar bent?

  U weet hoe u producten succesvol in de markt zet en hoe u een agrotechnisch bedrijf leidt. Maar ook hoe u op agrotechnisch en bedrijfskundig niveau klanten adviseert. U weet hoe u duurzaam handelt en duurzame energie gebruikt. Ook boekhouden en logistiek zijn vaardigheden die u onder de knie heeft. Hiermee kunt u na het afronden van de studie bijvoorbeeld aan de slag als adviseur voor (agrarische) bedrijven bij een bank, als productspecialist of als zelfstandig ondernemer.

  Met de studie ontwikkelt u naast een theoretische basis, vooral ook leiderschaps- en managementvaardigheden. Daarnaast verbreed u door het volgen van deze studie uw horizon en vergroot u uw netwerk. Dit zijn belangrijke aspecten voor het vervolg van jouw loopbaan.

  Stage en praktijk

  De praktijk staat tijdens deze studie centraal. Zo brengt u door het uitvoeren van opdrachten voor het bedrijfsleven de geleerde theorie in de praktijk. Ook doet u praktijkervaring op door middel van het volgen van practica in praktijkruimtes die op de hogeschool en bij het Aeres Praktijkcentrum aanwezig zijn. Hier gaat u aan de slag met tractoren en werktuigen en leert u over toepassingen van precisielandbouw en GPS binnen de sector. In de praktijkruimten van de hogeschool gaat u aan de slag met hydrauliek, elektrische systemen en sensoren die binnen de agrotechniek in gebruik zijn.

 • De studie duurt twee jaar en richt zich op mbo’ers (niveau 4). Het eindniveau van de Ad-studie staat tussen het mbo- en het hbo-getuigschrift in, maar het is wel een studie op hbo-niveau. Na het behalen van deze studie kunt u doorstromen in de laatste twee jaar van de bachelorstudie Bedrijfskunde & agribusiness. De studie is als volgt opgebouwd:

  Jaar 1

  • Managementvaardigheden
  • Elementaire bedrijfseconomie
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • Projectmanagement
  • Hydrauliek en elektronica
  • Precisielandbouw

  Jaar 2

  • Kwaliteitsmanagement
  • Marketing MKB
  • Bedrijfseconomie
  • Planning, logistiek en werkplaatsmanagement + Wet- en regelgeving
  • Robotica, autonome voertuigen en telematica
 • Dirk-Alje Bruining van den Berg, student Ad Agrotechniek & management

  "Na het behalen van mijn mbo-diploma gericht op kaderfunctionaris grond-, weg- en waterbouw wilde ik graag verder studeren. De balans is in deze studie heel goed: je krijgt 70% bedrijfskundige vakken en 30% techniek. De combinatie van bedrijfskunde en techniek ervaar ik als een groot pluspunt. Door deze combinatie wordt het bedrijfskundige deel snel aan de agrotechniek gekoppeld.

  Een voorbeeld van een bedrijfskundige module is 'financiële informatieverzorging' waar vakken als boekhouden, bedrijfseconomie, belastingrecht en logistiek aan de orde komen. Naast techniek van machines, richten we ons ook op hoe we duurzaam kunnen handelen en het gebruik van duurzame energie. Door mijn vooropleiding kan ik het kortere traject volgen. Toch was dit best pittig, vooral het eerste studiejaar was erg druk. Ik zit nu in het vierde studiejaar en ben bezig met het afstuderen. Komende zomer hoop ik klaar te zijn.

  "Een tip voor aankomende studenten: houd je ogen goed open, de kennis die je nu opdoet komt altijd van pas."

  Na mijn studie wil ik graag aan het werk als verkoopspecialist in de buitendienst bij een importeur of fabrikant van landbouwmachines. De combinatie van administratieve werkzaamheden en het contact met klanten lijkt me uitdagend. Je probeert om voor het bedrijf en de klant het meest optimale te bereiken. Dat betekent voor de klant bijvoorbeeld zoeken naar een passende oplossing/advies en voor het bedrijf streven naar een goede omzet."

Wat kunt u na de studie?

Afgestudeerden van de Ad Agrotechniek & management kunnen met meer overzicht en zelfvertrouwen hun taken uitvoeren. Hierdoor kunt u complexere projecten leiden dan voorheen of doorgroeien naar een hogere functie. Dat kan zijn in een leidinggevende functie, bijvoorbeeld:

 • Bedrijfsleider
 • Medewerker marketing
 • Marketing specialist
 • Vertegenwoordiger / accountmanager

Subsidies

Het OOM biedt diverse subsidies aan voor bedrijven, deelnemers en medewerkers

 

Informatie voor bedrijven

Extra handjes nodig? Bij Aeres Tech business support kunt u terecht voor alles op het gebied van ondersteuning voor uw bedrijf.

Informatie voor ouders

Wilt u meer informatie ontvangen of heeft u een vraag? Onze trainingsexperts helpen u graag!