Agrotechniek student

Praktijkopleider agrotechniek

De agrarische sector is continu in beweging. Ontwikkelingen in robotica, precisielandbouw, mechatronica, GPS en datamanagement volgen elkaar in hoog tempo op en vragen om deskundig personeel. De sector heeft daarom behoefte aan praktijkopleiders met oog een meer specifieke begeleiding van werknemers bij een bedrijf of voor de individuele ontwikkeling van leerlingen in een klas.

Wat gaat u leren tijdens deze studie?

Wilt u vanuit uw vakkennis aan de slag gaan met opleiden en coachen? Met de Associate degree (Ad) Praktijkopleider agrotechniek ontwikkelt en verbetert u uw vaardigheden als opleider en maakt u tegelijkertijd kennis met de nieuwste ontwikkelingen in de agrotechnische sector.

Voor wie is deze studie?

Deze Ad-opleiding is onder meer bedoeld voor:

 • Technici, instructeurs en praktijkbegeleiders van leerlingen in het technische beroepsonderwijs die willen doorgroeien in hun rol als coach en opleider
 • Instructeurs die betrokken zijn bij interne bedrijfsopleidingen en behoefte hebben aan professionalisering
 • Technici die willen doorgroeien als coach en praktijkopleider bij bedrijfsopleidingen voor eigen collega’s

Wat zijn de toelatingseisen?

U bent toelaatbaar voor de Ad Praktijkopleider agrotechniek in deeltijd met:

 • een mbo-diploma in de (agro)technische sector (niveau 4) én
 • drie jaar werkervaring in de (agro)technische sector na het behalen van het diploma

Voldoet u niet aan deze eisen?

Voldoet u niet aan de bovenstaande toelatingseisen, maar heeft u wel een passende vooropleiding, aantoonbare kennis van en werkervaring in de (agro)technische sector? In dat geval wordt uw toelating ter beoordeling voorgelegd aan de toelatingscommissie.

Twijfelt u over uw toelaatbaarheid? Neem contact op voor advies: toelating.hogeschool.wageningen@aeres.nl.

Inhoud van deze opleiding

 • Pedagogiek en didactiek

  De vakkennis die u en uw medestudenten meebrengen wordt ingezet om pedagogische en didactische vaardigheden te leren, zoals het geven van praktische instructies, het toepassen van activerende werkvormen en het begeleiden van individuele leerlingen of medewerkers en leergroepen.

  Vakkennis

  ‘Learning by doing’ staat centraal in deze opleiding. Vrijwel vanaf het begin van de opleiding oefent u uw vaardigheden als opleider door lessen te verzorgen in het technische onderwijs. Tegelijkertijd doet u kennis op van de nieuwste inzichten en innovaties in de agrotechnische sector. U leert onder andere over:

  • de laatste technieken in de precisielandbouw zoals GPS, drones en autonome tractoren
  • de nieuwste toegepaste technieken zoals CAN bus, ISOBUS, elektronica en elektrische aandrijvingen
  • emissie-eisen en bijbehorende technieken voor moderne transmissies

  Thema’s

  Tijdens de opleiding komen de volgende thema’s aan bod:

  • Communiceren en analyseren
  • Praktische handelingen en vaardigheden uitleggen
  • Activerende didactiek
  • Begeleiden en coachen van en communicatie met leerlingen of medewerkers
  • Professionalisering in het vakgebied
 • Beroepssituaties

  De opleiding is gestructureerd via competentiegericht leren binnen ‘beroepssituaties’. Een beroepssituatie is een samenhangend geheel van activiteiten zoals u die in het werkveld tegenkomt. Het is een combinatie van opdrachten uitvoeren in de praktijk, verdiepen via theorie en reflecteren, waarbij u zowel op school als op de werkplek begeleiding krijgt.

  Flankerend onderwijs en werkplekleren

  Deeltijdstudenten hebben in de meeste gevallen al een baan of werkervaring. Als u deze deeltijdopleiding wilt doen, betekent dit dat u gemiddeld één dag per week naar school komt voor het volgen van ‘flankerend onderwijs’. U krijgt les, werkt samen met collega-studenten aan opdrachten en koppelt ervaringen opgedaan in de praktijk terug, met name aan uw begeleider. De lessen vinden plaats bij Aeres Tech in Ede.

  Daarnaast werkt u, in het kader van het ‘werkplekleren’, in het technische beroepsonderwijs, of in een educatieve functie binnen het bedrijfsleven of bij de overheid. Deze werkplek moet geschikt zijn om complexe opdrachten uit te voeren en om daadwerkelijk instructie geven.

  Studenten hebben de mogelijkheid om (delen van) praktijkstages uit te voeren bij Aeres Tech in Ede, waar zij na een korte inwerkperiode zelf praktijk- en theorietrainingen kunnen geven aan reguliere BBL-groepen mobiele werktuigen niveau 2, 3 of 4.

  Begeleiding

  Bij aanvang van de opleiding krijgt u een studieloopbaanbegeleider toegewezen, die u coacht en begeleidt bij de studieplanning. Daarnaast wordt u begeleid door experts in pedagogiek, didactiek en vakinhoud. Naast het individuele leren is het gezamenlijk leren onderdeel van de opleiding. U en uw medestudenten zullen daarvoor digitaal met elkaar in contact staan.

  Studieduur

  De opleiding duurt in principe twee jaar. Aansluitend kunt u eventueel doorstromen naar het hbo om een bachelorgraad te behalen

  Studiebelasting

  De studiebelasting is minimaal 20 uur per week, inclusief het leren op de werkplek en zelfstudie.

 • Heeft u interesse gekregen in de opleiding en wilt u graag van start gaan? Houd dan rekening met het volgende:

  • Proef de sfeer: Bezoek de open dag en ontdek meer over de inhoud en opbouw van de opleiding.
  • Studiekeuzegesprek: Tijdens de open dag kunt u een studiegesprek aangaan met een docent, om zo uw mogelijke studielast te bespreken en overige informatie in te winnen.
  • Instaptoets en zomercursus: Ontdek of uw kennis en basisvaardigheden voldoende ontwikkeld zijn en breng deze voor het begin van het studiejaar op het vereiste niveau.
  • Studeren met een beperking: Een chronische ziekte of een functiebeperking hoeft u niet te belemmeren om de studie af te ronden. We houden hier zoveel mogelijk rekening mee.
  • Collegegeld: De hoogte van het collegegeld voor de deeltijdopleiding wordt elk jaar vooraf vastgesteld.
  • Inschrijven: Inschrijven voor de opleiding doet u via de website van Studielink.

Wat kunt u na de studie?

Praktijkopleider agrotechniek

Met een Associate degree Praktijkopleider agrotechniek op zak kunt u aan de slag als praktijkopleider in het onderwijs of bedrijfsleven. U bezit de kennis en de vaardigheden om uw passie voor agrotechniek over te brengen op een nieuwe generatie vakgenoten.

Doorstuderen

Aansluitend kunt u eventueel doorstromen naar het hbo om een bachelorgraad te behalen in de docentenopleiding Docent en kennismanager groene sector. Daarmee heeft u de tweedegraads onderwijsbevoegdheid voor het vmbo op zak. Ook kunt u hiermee in het mbo en hbo aan de slag als docent in het betreffende vakgebied.

Subsidies

Het OOM biedt diverse subsidies aan voor bedrijven, deelnemers en medewerkers

 

Informatie voor bedrijven

Extra handjes nodig? Bij Aeres Tech business support kunt u terecht voor alles op het gebied van ondersteuning voor uw bedrijf.

Informatie voor ouders

Wilt u meer informatie ontvangen of heeft u een vraag? Onze trainingsexperts helpen u graag!