Werkplaats Deutz-fahr

Hoe je bij Aeres Tech een Deutz-Fahr-expert kunt worden

Date

Bij Aeres Tech kun je een niveau 3 en niveau 4-monteursopleiding volgen die toegespitst is op het merk Deutz-Fahr. Wat is daar de meerwaarde van? Trainer Joost Somers en Leo Jacobs van SDF Benelux leggen het uit.

Bij Aeres Tech zijn er verschillende bedrijfsscholen: Claas, Fendt, John Deere, Case IH, Steyr en New Holland. Ook trekkermerk Deutz-Fahr heeft zo’n bedrijfsschool. Vanuit SDF Benelux, het moederbedrijf van Deutz-Fahr, is al vele jaren geleden besloten om de scholing van nieuwe monteurs uit te besteden aan Aeres Tech. Leo Jacobs, servicemanager van SDF Benelux, legt uit: “Aeres Tech doet niks anders dan het opleiden van monteurs. Wat je veel doet, daar word je goed in. Dat maakt Aeres Tech dé aangewezen instantie om mee samen te werken.”

Trainer Joost Somers is samen met Jan Hendrik Willigenburg verantwoordelijk voor de opleiding die grotendeels uit praktijklessen bestaat. Somers: “Bij Aeres Tech geloven wij in ‘learning by doing’ en hanteren we het zogenaamde 80/20-principe. Dat wil zeggen dat 20 procent van de lessen uit theorie bestaat en de overige 80 procent uit praktijk.” Tijdens de opleiding werken de studenten bij een mechanisatiebedrijf die Deutz-Fahr-trekkers verkoopt en repareert. Eens in de zeven weken komen de studenten naar Aeres Tech voor een lesweek. “Er is dan ook tijd om bijvoorbeeld een transmissie volledig uit elkaar te halen. Bij andere scholen waar ze met losse lesdagen werken, is die mogelijkheid er vaak niet”, aldus Somers.

Leerling sleutelt aan tractor Deutz FarhTekst gaat verder onder foto

Ook Leo Jacobs van SDF Benelux vindt het van grote meerwaarde dat Aeres Tech met lesweken werkt. “In zo’n lesweek moeten de studenten verschillende opdrachten maken. Doordat zij daar een week volledig op kunnen richten, gaat de kennisopbouw een stuk sneller. Ik heb dit zelf aan den lijve ondervonden toen ik werkzaam was bij een mechanisatiebedrijf. De monteurs die bij Aeres Tech werden opgeleid, pakten de lesstof sneller op dan monteurs die een opleiding elders volgden”, aldus Jacobs. Toch erkent de servicemanager van SDF Benelux dat niet elke monteur die werkzaam is bij een Deutz-Fahr-dealer naar Aeres Tech gaat. “Ede is niet voor iedereen naast de deur. Als er een regionaal opleidingencentrum in de buurt zit, dan is het niet gek dat ook daar weleens voor gekozen wordt.”

Terug in de tijd
Om ervoor te zorgen dat de studenten de Deutz-Fahr-trekkers nog beter leren kennen, zijn de lessen toegespitst op de techniek en componenten die in de machines zitten. Dit onderscheidt de Deutz-Fahr bedrijfsschool van andere opleidingen. Trainer Joost Somers: “Op het gebied van motoren gaan we ook terug in de tijd. De student leert de motoren kennen die in eerdere Deutz-Fahr-trekkers werden gebouwd. Zo ontdekt hij ook waarom de fabrikant de motoren gebruikt die vandaag de dag worden gebruikt.” SDF bouwt ook transmissies in eigen huis. Om die reden wordt tijdens de opleiding ook veel tijd en aandacht besteedt aan deze techniek. “Op het gebied van transmissies hebben we van bijna elk transmissietype wel een lesmodel. En hebben we de desbetreffende transmissie niet, dan wordt er een trekker geregeld waar die wel in zit”, aldus Somers.

Naast trekkers bouwt Deutz-Fahr ook maaidorsers en balenpersen. Tijdens de opleiding ligt de focus echter minder op deze machines. “De markt voor Deutz-Fahr-maaidorsers en balenpersen is in Nederland vrij klein. Daarom behandelen we hiervan alleen de basistechniek. Soms brengen we met de studenten een bezoek aan de maaidorser- of balenpersfabriek waar we wel dieper in kunnen gaan op deze machines”, aldus Somers.

Docent in gesprek met leerlingen over tractor
Tekst gaat verder onder de foto

Gezamenlijk les
De Deutz-Fahr bedrijfsschool is er in twee varianten: niveau 3 en niveau 4. Momenteel volgen zeven studenten de niveau 3-opleiding en twaalf studenten de niveau-4 opleiding. “Voor het eerst sinds dit schooljaar volgen de eerstejaars studenten van de niveau 3 en niveau 4-opleidingen gezamenlijk les. ’s Ochtends starten de studenten met de theorie. Voor de niveau 4-studenten betekent dit dat ze sommige lesstof voor de tweede keer krijgen. Door te herhalen, leert de student meer. Na de theorie is het tijd om praktijkoefeningen te gaan doen. De niveau 4-leerlingen krijgen dan wel andere opdrachten dan de studenten van de niveau 3-opleiding”, vertelt Somers.

Hoewel de meeste trainingen van Deutz-Fahr worden verzorgd door de trainers van Aeres Tech, zijn er ook uitzonderingen. Jacobs: “Informatie over de nieuwste technieken die bijvoorbeeld op nieuwe trekkerseries zitten, worden door twee van onze technische specialisten gedeeld met de dealers. Hierbij gaat het om informatie die alleen bij ons intern bekend is. Deze trainingen verzorgen wij wel bij Aeres Tech. Ook de trainers van Aeres Tech sluiten hierbij aan, zodat zij direct op de hoogte zijn. Daarnaast verzorgen wij op onze vestiging in Wijchen systeemtechnische trainingen en updatetrainingen. Deze trainingen zijn bedoeld voor slechts enkele personen binnen een mechanisatiebedrijf, zoals de werkplaatschef. Deze trainingen zijn zo specifiek dat wij deze in Wijchen organiseren.”

Meer informatie of geïnteresseerd in de opleiding?

Kijk dan gauw op de opleidingspagina hieronder!