Shovel- of graafmachinefanaat? Volg de opleiding ‘Aeres Tech Grondverzet’

Date

Voor de echte grondverzetmachinefanaten heeft Aeres Tech vorig jaar een nieuwe opleiding in het leven geroepen: Aeres Tech Grondverzet. Tijdens deze opleiding word je klaargestoomd tot monteur in de grondverzetwereld.

Aeres Tech biedt een groot scala monteursopleidingen in de landbouwmechanisatie aan. Maar een grondverzetmachine zoals een shovel of graafmachine steekt anders in elkaar dan een trekker of maaidorser. Volgens Sywert Witteveen, trainer van de grondverzetopleiding, is dat één van de redenen waarom er vorig jaar een nieuwe opleiding in het leven is geroepen. “Een mooi voorbeeld is de hydrauliek. Bij een trekker bedien je veelal maar één of twee hydraulische functies tegelijk, terwijl je bij een mobiele graafmachine heel veel tegelijk gebruikt. En daarom hebben grondverzetmachines een zogenaamd flow sharing-systeem. Dit systeem maakt het veel complexer en vereist specifieke kennis en kunde”, aldus Witteveen.

In de zomer van 2023 is de eerste mbo-niveau 3 Aeres Tech Grondverzet-opleiding gestart. Die groep telt zeven studenten. Deze merkonafhankelijke opleiding bestaat volgens Witteveen grotendeels uit praktijklessen. “Onze studenten worden het meest enthousiast van het werk in de praktijk. Daarom bestaan de lessen voornamelijk uit praktijkopdrachten. Dit onderscheidt de opleiding van andere scholen”, aldus Witteveen.

Lesweken

Tijdens de opleiding werkt de student ook bij een praktijkbedrijf. Dit is meestal een dealer en onderhoudsbedrijf van grondverzetmachines. De student mag ook werkzaam zijn bij een landbouwmechanisatiebedrijf die ook grondverzetmachines en verreikers verkoopt. Om de vijf weken, zo’n acht keer per jaar, komen de studenten voor een lesweek naar Ede (Gld.). Tijdens zo’n lesweek leren de studenten alles over de techniek van onder meer shovels, graafmachines en verreikers. Zo krijgen ze les over (diesel)motoren, hydrauliek, elektronica, maar ook over rupsonderstellen. Daarnaast leren ze alle details over alternatieve aandrijvingen, hoogvoltage-systemen, voorzetstukken en 3D-GPS-machinebesturing. De kennis die de student tijdens de lesweek heeft opgedaan, kan hij in de daaropvolgende weken direct toepassen in de werkplaats van het praktijkbedrijf.

Inschrijving

In september dit jaar start de eerste mbo-niveau 4-opleiding waarin de student wordt opgeleidt tot ‘technisch specialist grondverzet’. In deze opleiding leert de student over onder meer diagnosesystemen en gps- en lasertechnologie. “De studenten van de niveau 3 en niveau 4-opleiding hebben veelal gezamenlijk les. Zo leren ze ook veel van elkaar leren en stijgt het leerrendement”, benadrukt Witteveen.

Voor het komende schooljaar kunnen studenten zich nog inschrijven voor de niveau 3 en niveau 4-opleiding. “Aeres Tech is vooral een gevestigde naam in de landbouwwereld, maar ook in het grondverzet timmeren we hard aan de weg. Zo is er naast de algemene opleiding over grondverzetmachines inmiddels ook al de SMT-bedrijfsopleiding waarin de nadruk ligt op de merken Volvo en Sennebogen. Het opleidingsaanbod neemt rap toe”, benadrukt Witteveen.