New Holland op het land

New Holland Methane Power: de voor- en nadelen van een gastrekker

Date

Fabrikant New Holland produceert twee zogenaamde Methane Power-trekkers. Zoals de naam al doet vermoeden, werken deze trekkers niet op diesel, maar op gas. Hoe werkt dat precies en wat zijn de voor- en nadelen daarvan?


New Holland produceert sinds 2021 de T6.180 Methane Power in serie. Bij de ontwikkeling van deze gastrekker ging de fabrikant niet over één nacht ijs. “Twintig jaar geleden, toen ik mijn opleiding volgde, was de fabrikant er al mee bezig”, benadrukt Christiaan van Lonkhuyzen, trainer bij Aeres Tech. De fabrikant streefde ernaar om de trekker zoveel mogelijk te baseren op een gangbare dieseltrekker. En dat is gelukt. Zo is de zescilinder FPT NEF-motor met een inhoud van 6,7 liter grotendeels hetzelfde. De motor heeft alleen wel een andere cilinderkop met bougies. De motorkarakteristieken, het koppel en het vermogen zijn gelijk gebleven. Maar waarom zou je de trekker dan op gas laten draaien? Volgens Van Lonkhuyzen is vooral de beperkte uitstoot een groot voordeel. “In vergelijking met diesel is de verbranding van gas veel schoner. Volgens de fabrikant stoot de trekker 80 procent minder schadelijke stoffen uit. De trekker heeft ook geen uitlaatgasnabehandelingssysteem - je hoeft dus geen Adblue te tanken. Onder de motorkap is alleen een driewegkatalysator gemonteerd. Naast elektrische aandrijving en waterstof is gas dus één van de toekomstige oplossingen ter vervanging van diesel.” Om een lange werkdag met de trekker te kunnen draaien, heeft de fabrikant wel veel tanks moeten op- en inbouwen. Naast de tanks onder de cabine, zitten er aan de voorkant nog drie grote tanks. De trekker kan daardoor niet meer worden uitgerust met een fronthef.

New Holland richt zich met de gastrekker voornamelijk op veehouders met een biovergister. “Met zo’n biovergister kun je biomethaan produceren uit mest en restproducten. Nadat dit gas is gezuiverd en op druk gebracht, kun je de trekker hierop laten rijden. Je kunt zo dus je eigen brandstof produceren. Dat is erg duurzaam”, benadrukt Van Lonkhuyzen. Mocht je geen biovergister hebben, dan kun je de trekker ook vullen met CNG (compressed natural gas). Dit is bij redelijk veel tankstations verkrijgbaar.


Christiaan Lonkhuyzen bij een New Holland


New Holland tractor op het land

Meer kilo's

De trekkerfabrikant laat het niet bij één model. Tijdens vakbeurs Agritechnica, november 2023 in Hannover (D), introduceerde New Holland de T7.270 Methane Power. Deze 198,2 kW (270 pk) sterke trekker heeft eveneens een 6,7-liter NEF-motor. Wel is het zo dat deze motor niet op CNG maar op LNG draait. “De ontwikkeling op het gebied van gas gaat ook verder. LNG is de afkorting van ‘liquified natural gas’. Als je dit gas koelt tot minstens
-162 graden Celsius, wordt het vloeibaar. In vloeibare vorm is het 600 keer compacter dan CNG en kun je dus veel meer meenemen. Bij de T7.270 is er ruimte voor 660 liter LNG. Dat komt neer op ongeveer 270 kg gas, terwijl je bij de T6.180 slechts 79 kg kunt meenemen”, aldus de trainer. “Met de T6.180 moet je dus wat vaker tanken.”

Christiaan van Lonkhuyzen

Een trainer van Aeres Tech die alles weet over de New Holland-gastrekker is Christiaan van Lonkhuyzen. Deze 45-jarige trainer komt uit Barneveld (Gld.) en wist al van jongs af aan dat hij in het onderwijs wilde werken. “Vroeger was je als leerling op de MTS verplicht om naar de praktijkschool te gaan. Daar ontdekte ik hoe leuk en leerzaam praktijkonderwijs is. Daarom ben ik na mijn opleiding de lerarenopleiding aan de Stoas in Dronten (Fl.) gaan volgen.” Na het afronden van zijn opleiding ging Van Lonkhuyzen echter niet direct het onderwijs in. Hij ging eerst aan de slag in het bedrijfsleven. “Als docent is het vooral belangrijk dat je weet waar je over praat. Dus ik wilde eerst meer praktijkervaring opdoen”, vertelt de trainer. Van Lonkhuyzen werkte onder meer bij Mechan in Achterveld (Ut.), de importeur van onder meer Fendt, Valtra en Massey Ferguson. “Naast de verkoop en service was ik verantwoordelijk voor de technische trainingen en verkooptrainingen.” In 2022 besloot de machinefanaat aan de slag te gaan bij Aeres Tech in Ede (Gld.). Daar verzorgt hij dealertrainingen en is hij verantwoordelijk voor de bedrijfsschool van CNH: Case IH, New Holland en Steyr. “Het is leuk om mensen nieuwe kennis bij te brengen. Vooral bij de BBL-opleidingen zie je de studenten steeds verder groeien. Dat geeft veel voldoening. Daarnaast zitten wij als trainers boven op de nieuwste ontwikkelingen. Dat maakt het onderwijs interessant en afwisselend.”