Waterstof challenge de waterstofrobot van Aeres Tech

Date

Voor de waterstof challenge van Tim (Tech in motion) bouwden de studenten van de Abemec-bedrijfsopleiding een speciale robot. Deze robot rijdt op waterstof en kan autonoom onkruid schoffelen.

Tim (Tech in motion), een samenwerking tussen scholen en brancheverenigingen, organiseerde op donderdag 12 mei een waterstof challenge. Ook een team van Aeres Tech deed mee aan deze wedstrijd. Het team bestond uit twaalf studenten die de BBL niveau 4 monteursopleiding van de Abemec-bedrijfschool volgen. Marcel Hoornsman, trainer van Aeres Tech, begeleidde de studenten bij dit project. “Mechanisatiebedrijf Abemec verkoopt al landbouwrobots van Naïo Technologies en Agrointelli en is daarmee koploper in Nederland. Voor de monteurs van Abemec die bij Aeres Tech een opleiding volgen is het daarom zeer waardevol om kennis op te doen over waterstof en robotisering”, aldus Hoornsman.

Voor deelname aan de wedstrijd schaften de studenten voor ongeveer 5.000 euro een standaard waterstofset aan bij Horizon, een producent van lesmodellen. Met deze set kunnen de studenten zelf waterstof produceren, waterstof opslaan in patronen en elektriciteit opwekken uit de waterstof met behulp van een brandstofcel. Bij de set was ook een raceauto inbegrepen die bedoeld is voor langeafstandsraces. Deze raceauto was echter ongeschikt voor landbouwdoeleinden en daarom kochten de studenten een vierwielaangedreven RC-auto die met rupsbanden ook op onverhard terrein uit de voeten komt. De studenten haalden de bestaande aandrijftechniek uit de auto en plaatsten de brandstofcel en de bijbehorende componenten terug. Resultaat: de Hygrotraxx, een rupsvoertuig die op waterstof rijdt.

Gps-systeem

Naast het rijden op onverhard terrein was het de wens dat de robot ook een bewerking kon uitvoeren. Aan de achterkant van het voertuig bouwden de studenten daarom een hefinrichting op. Deze hef kan een vingerwieder elektrisch optillen en laten zakken. “We hebben de robot gebaseerd op de Naïo Oz-robot. Om het voertuig op 2 centimeter nauwkeurig automatisch rechtuit te laten rijden, wilden graag een gps-systeem op het voertuig bouwen. Er was alleen één probleem; de challenge vond binnen in een hal plaats en het gps-systeem heeft daar geen ontvangst. Daarom hebben we sensoren opgebouwd. Met hulp van een ervaren programmeur van de Abemec-vestiging in Hoogeloon (NB.) is het gelukt om de robot autonoom tussen kleine bomenrijtjes te laten rijden”, aldus Hoornsman. De robot rijdt over een witte ondergrond met daarop een zwarte lijn. De sensoren herkennen de zwarte lijn en zorgen ervoor dat het voertuig de lijn volgt. Is de robot aan het einde van de bomenrij dan wordt de vingerwieder automatisch uit de grond geheven.

Keuzedeel

Het bouwen van de waterstofrobot is een proefproject voor Aeres Tech. “Het is vaak lastig om lesstof over waterstof, elektriciteit en robots in de trainingen te verwerken. Monteurs in opleiding sleutelen immers het liefst aan dieselmotoren en het is dan ook lastig om studenten te enthousiasmeren voor lessen over waterstof, elektriciteit en robots. Toch is het voor de studenten waardevol dat zij tijdens de opleiding al kennis opdoen over de technieken die in de toekomst een grote rol gaan spelen. Middels dit project maakt de student op een leuke en actieve manier kennis met de materie”, benadrukt Hoornsman. Naar alle waarschijnlijkheid gaan de trainers van Aeres Tech het bouwen van een waterstofrobot als keuzedeel aanbieden in meerdere monteursopleidingen.

Wil je weten hoe het team van Aeres Tech gepresteerd heeft tijdens de waterstof challenge? In de volgende blog lees je meer over het verloop van de wedstrijd. Houd de website van Aeres Tech in de gaten.