Aeres Tech beroepsopleidingen

APK 3 voor Land- en Bosbouwtrekkers

Vanaf 1 januari 2021 moeten nieuw verkochte landbouw- of bosbouwtrekkers een kentekencard en kentekenplaat hebben. Bestaande landbouw- of bosbouwtrekkers moeten ook geregistreerd worden bij de RDW. Met ingang van 2025 wordt het voeren van kentekenplaten en in sommige gevallen apk keuringen verplicht voor bepaalde landbouw- of bosbouwtrekkers. Landbouw-of bosbouwtrekkers die harder dan 40km/uur gaan moeten per 1 mei 2021 verplicht apk gekeurd worden. Er zijn in Nederland naar schatting 270.000 tractoren, waaronder ongeveer 7.000 landbouw- of bosbouwtrekker die harder kunnen dan 40 km/h. De algemene kentekenplicht bestrijkt ongeveer 580.000 voertuigen. 

  • Web-based training i.c.m. met 2 praktijkdagen bij Aeres Tech.
  • Diploma APK keurmeester voor land- en bosbouwtrekkers

Voor wie is deze training?

De training is bedoeld voor medewerkers van landbouwmechanisatiebedrijven. Tijdens de training word je opgeleid tot Keurmeester APK 3 voor land-en bosbouwtrekkers en leer je hoe je moet voldoen aan de opgestelde normen.

Na de training ben je op de hoogte van alle veiligheids- en milieueisen en krijg je inzicht in het controleren en keuren van deze machines.

Vooropleiding

Om deel te nemen aan deze training is een vooropleiding Monteur mobiele werktuigen niveau 3 of soortgelijke  vereist. In het kopje exameneisen is inzichtelijk gemaakt welke vooropleiding zijn goedgekeurd.

Ben je al in het bezit van APK 1? Dan is het ook mogelijk om aan de training deel te nemen.

In de training worden de volgende onderwerpen behandeld:

De training bestaat uit een web-based training i.c.m. met 2 praktijkdagen bij Aeres Tech. Tijdens de web-based training (WBT) wordt de theorie behandeld op een interactieve manier waardoor je je bij Aeres Tech kunt focussen op de praktijkhandelingen. Je vindt hierin ook de uitleg, toelichtingen, praktijkfoto’s, animaties en oefenvragen die direct getoetst worden op het correcte antwoord. De online studiebelasting ligt tussen de 4 tot 6 uur.

Inhoud

  • Toepassing van wet en regelgeving op veiligheid en milieu
  • Keuringsprocedure
  • Trekker en onderdelen keuren (o.a verlichting, remmen, besturing, banden, spiegels etc.) 

Het examen

Het examen wordt afgenomen door het onafhankelijk examenbureau IBKI. De examenkosten zijn niet bij de training inbegrepen. Wij adviseren je goed in te lezen in de examenvoorwaarden en je toelaatbaarheid te verifiëren het IBKI.

Je kunt het examen aanvragen bij IBKI (www.ibki.nl/apk/examen-apk-keurmeester). Wij adviseren je om dit tijdig te doen.

Bij het examen is het noodzakelijk een (kopie) diploma van uw vooropleiding mee te nemen alsmede een VOG. Het aanvragen van een VOG loopt via de gemeente of via www.justis.nl en duurt ongeveer 2 weken.

IBKI exameneisen

Waarom kiezen voor Aeres Tech?