7 redenen voor blijvend opleiden

Date

Bijscholing is belangrijk, ook als je al tientallen jaren in het vak zit. Maar bijscholing is meer dan het volgen van een technische training waar je bijgepraat wordt over de nieuwe machinemodellen en -series, benadrukt Hans Nieuwenhuis, accountmanager van Aeres Tech. Naast het opfrissen van kennis, breid je je eigen kunde uit en krijg je nieuwe inzichten. Want ook de mechanisatiewereld verandert. Hieronder vind je 7 redenen waarom je jezelf en het personeel moet blijven opleiden.

1. Kennis op peil houden

Als je onlangs een opleiding of cursus hebt afgerond, heb je de theoretische en praktische kennis nog helder voor de geest. Maar na verloop van tijd, als je bijvoorbeeld lange tijd niet aan een trekkertype of werktuigserie gesleuteld hebt, zwakt de kennis en kunde af en is een opfriscursus of -training raadzaam.

2. Techniek wordt complex

Komende jaren worden steeds meer trekkers en werktuigen elektrisch en autonoom. En ook het verzamelen van data wordt steeds belangrijker. Volgens Nieuwenhuis moeten mechanisatiebedrijven zich vooral op die gebieden verder ontwikkelen. “We staan aan de vooravond van een grote transitie. Mankeert er iets aan een machine, dan moet de monteur een probleem goed en snel kunnen oplossen, ook als deze machine elektrisch of autonoom is. Daarnaast wordt ook de adviserende rol van de monteur steeds belangrijker.”

3. Nieuwe inzichten

Volg niet alleen technische trainingen en cursussen, maar ook bijscholingstrajecten waarin je meer leert over ondernemerschap, leiding geven en klantbenadering. “Tijdens zo’n traject bekijk je de mechanisatiewereld van bovenaf en ontdek je wat er verandert. Ook krijg je inzicht in het de processen binnen het mechanisatiebedrijf waar je werkzaam bent. Door efficiënter te werken, betere service te verlenen en de klant beter te begrijpen, kun je als bedrijf in deze veranderende wereld het verschil maken”, vertelt Hans Nieuwenhuis.

4. Begin met een voorsprong

Het is niet de vraag of er binnen enkele jaren een elektrische of autonome machine de werkplaats bij jou op het mechanisatiebedrijf wordt binnengereden, maar het is eerder de vraag wanneer deze komt. Komende jaren gaat er veel veranderen, dat valt niet te ontkennen. Begin tijdig met het volgen van bijscholingen, behaal de nodige certificaten en zorg ervoor dat het personeel en de bedrijfsfaciliteiten aan de vereiste normen voldoen. Een goed begin is het halve werk.

5. Klant verandert

Eerder waren akkerbouwers, veehouders en loonwerkers trouw aan een eenzelfde trekker- of machinemerk of klopten zij vanzelfsprekend aan bij de lokale smid. Dat is veranderd, benadrukt Nieuwenhuis. “Anno 2021 kijkt een klant een stuk zakelijker naar een aankoop. Zo kiest een klant liever voor een machine die een lagere kostprijs per draaiuur heeft en een mechanisatiebedrijf die ontzorgt en bijdraagt aan hogere up-time. Als medewerker van een mechanisatiebedrijf moet je de klant goed kennen. Wie is hij, wat wil hij en wat zijn de beweegredenen? Aeres Tech biedt verschillende ‘business skills-trainingen’ op het gebied van ondernemerschap aan. Zo kan de monteur of vertegenwoordiger slimmer en beter inspelen op de wensen en eisen van de klant.

6. Andere klantbenadering

Nieuwe en gebruikte trekkers en machines werden vroeger veelal via advertenties, een nieuwsbrief of via mond-tot-mondreclame onder de aandacht gebracht. Tegenwoordig speelt social media, waar veel potentiële klanten eenvoudig en snel te benaderen zijn, een belangrijke rol. Ga je gebruik maken van Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn? Of is het verstandiger om TikTok of WhatsApp te gebruiken? En hoe ga je die kanalen inzetten? Een ding is zeker; de klant kan en wil veelal op een andere manier benaderd worden.

7. Hoeft niet veel te kosten

Bijscholing klinkt als een forse kostenpost voor de werkgever, maar dat hoeft het niet te zijn. Via de subsidieregelingen, bijvoorbeeld OOM en NLLD (Nederland Leert Door) is het mogelijk om tegen gereduceerde kosten scholing te volgen. Zowel op gebied van techniek als persoonlijke- en bedrijfsontwikkeling worden veel opleidingen en cursussen aangeboden.